Ämnen för den inledande diskussionen
Under lektionen om olikheter diskuteras varför det finns olika människor. Är en del bättre än andra? Ska man försöka förändra sig själv?
Varför finns det olika sorters människor?
Varför i all världen är varje människa olik alla andra? Inte en enda av sex miljarder människor är precis likadan som någon annan, utom kanske enäggstvillingar. Vilka olika sorters människor finns det? Är det bra eller dåligt att människor är olika? Det är i alla fall lättare att minnas vem som är vem och att känna igen andra då man ser olika ut. Klassen funderar på skillnader som syns tydligt: hudfärg, ras och kön. Sådant som inte syns utåt, men som ofta märks i uppförandet är språket, sätten att hälsa (t.ex. om det hör till att skaka hand, bocka sig, gnugga näsorna mot varandra eller något liknande) och religionen. En mörkhyad människa kan vara ett annorlunda inslag här, men i Afrika är en ljushyad människa annorlunda. Det finns också skillnader i vikt, längd, skonummer, ögonfärg eller form på örsnibben. Det finns olika sorters födelsemärken, och alla har t.o.m. olika fingeravtryck. Naturen har velat se till att vi verkligen skiljer oss från varandra. Det är meningen att vi ska vara olika. Olikheten är en bra sak, den ger oss individualitet och vår egen särprägel.
Är somliga bättre än andra?
Alla är olika, men finns det några sådana egenskaper som folk lätt kritiserar? Om man är väldigt kort eller ovanligt lång kan man inte göra något åt det. En mycket smal människa eller en mycket rund människa kan ha en sådan ämnesomsättning att hon inte kan göra något åt den här egenskapen. Man får inte reta någon eller säga att någon är ful eller dum. Skönheten ligger i betraktarens öga, och det finns många olika slag av begåvning. Var och en har rätt att se ut som den gör, och tänka på saker på sitt eget sätt. Alla har sina egna särdrag och sina egna kunskaper, men också svagheter eller färdigheter. Någon kanske inte kan räkna bra, men kan däremot sjunga vackert. För en del fungerar benen inte så bra, och då behövs kanske rullstol. Någon som inte ser så bra kan behöva glasögon. Om någons bukspottkörtel inte fungerar bra, behövs det insulin osv. Den som är utvecklingsstörd kan behöva särskild undervisning. Det är tur att det finns hjälpmedel! Förr i världen fanns de inte. Vi är alla lika mycket värda.
Ska man försöka förändra sig själv?
Varför måste alla se ut som någon kändis eller beundrad människa? Tänk om man trivs med att se annorlunda ut? Skulle det inte vara galet om busschauffören, expediten och ens egna föräldrar skulle vara likadant klädda och se likadana ut? Kan en sjuk eller handikappad människa vara konstnär, geni eller statsöverhuvud? Begränsar hudfärgen eller könet de här egenskaperna? De inre egenskaperna, den andliga rikedomen och styrkan, sinnet för humor, rättrådigheten och andra trevliga drag har ju inget med det yttre att göra. Alla är olika, men lika mycket värda. I offentligheten beundras ofta unga, vackra eller pratsamma människor, och de förekommer så ofta i tidningarna och i tv att det ibland känns som om det inte finns några människor som ser normala ut. Ens utseende kan ändras med hjälp av kläder, smink och en ny frisyr. Vad betyder ett prydligt yttre? Vad är skönhetsoperationer?
Barnpsykiater Raisa Cacciatore, Väestöliitto