Ämnen för den inledande diskussionen
Under lektionerna om pubertet diskuteras vad puberteten egentligen är. Klassen funderar över hur det är att gå från barn till att vara en ung flicka eller pojke, hur puberteten känns och vad könsmognad betyder.
Vad är puberteten?
När kommer människan in i puberteten och hur syns det? Med pubertet menas den fas i livet när kroppen förvandlas från ett barns till en ung flickas eller pojkes kropp och börjar påminna mer om den vuxna människans kropp. Det sker vanligen under en tid på ungefär fem år, oftast hos elever i årskurserna 5–9. Puberteten känns ibland underbar och ibland eländig. Alla kommer inte in i puberteten vid exakt samma tidpunkt, men ofta har ett barn en pubertet som påminner om föräldrarnas.
Har djuren någon pubertet? Har växterna någon pubertet? Varför behövs puberteten, och är den till nytta eller till skada? Fundera tillsammans i klassen på vad som händer då. Bland annat skjuter man i höjden och flickor och pojkar kommer in i målbrottet, hyn blir fetare, i armhålorna och runt könsorganen börjar det växa hår, pojkarna får mustascher och skäggstrån. Brösten, snippan och snoppen växer. Humöret växlar ofta, och man kan bli mer flirtig eller vresig. I puberteten skäms man för allt som man tycker ”inte är som det ska”. Ibland vill man bara vara ensam, ibland tillsammans med kompisar men ibland också med syskon och föräldrar. I puberteten har man ofta sin egen musiksmak och vill helst tala om annat än de vuxna. Man kanske också skryter och svär. Någon kanske tjurar och går omkring och moltiger. Man kanske vill retas med någon, men det får man inte, särskilt inte med sådana som är yngre! I puberteten eller tonåren klär man sig på sitt eget sätt, hur då? Puberteten kan också kallas tonåren. Det är ofta en omväxlande tid när det gäller känslorna – stormande förälskelser, förtvivlad gråt, lycka, osäkerhet, glädje och vredesutbrott!
Att växa upp från barn till en ung flicka eller pojke
Barnet förändras så småningom och blir större via många övergångsfaser. Först ökar vikten, sedan börjar den snabbare längdtillväxten, där längden kan öka med en centimeter i månaden. I början växer fötterna och kan kräva ett stort skonummer även om längden fortfarande är ett barns. Puberteten är som en vår: vintern förvandlas heller inte till sommar på ett ögonblick utan övergångar! Alla årstider och alla utvecklingsstadier är bra och värdefulla. Är det särskilt fint att vara tonåring och inte längre barn? Borde man efterapa tonåringar? Barnet kan inte vara något annat än vad det är, och det är heller inte nödvändigt. Ett barn får vara barnsligt och det är inget fel med det. Smink eller tobak är ingenting för barn. Inte heller behöver vuxna låtsas vara tonåringar. Större är inte bättre eller finare än mindre. Man får inte reta någon för ålder, klädstil, vikt, längd eller intressen. Det är inte fint att ge andra öknamn.Tonåringar umgås med dem som tycker om samma saker och bildar kompisgäng.
Hur känns puberteten?
Puberteten känns ofta förvirrande. Håret blir snabbt fett och man luktar svett. Tonåringen är känslig och sårbar och tar lätt illa upp. En del klär sig i enorma kläder så att de kan dölja sin kropp eller se större ut. Andra är förtjusta i sina nya former och klär sig i kläder som är så små som möjligt och visar mycket av kroppen. En del vågar kanske inte åka och simma tillsammans med klassen. Om man själv är en av de första som förändras eller om man tycker att man är annorlunda än de andra, kan det kännas pinsamt. Tonåringen kan känna sig stor och klumpig. Om det å andra sidan känns som om alla andra växer och utvecklas tidigare, kan man känna sig liten och barnslig. En del pojkar måste vänta längre än andra på att bli längre och få större muskler. När huden blir fet, kommer finnarna och man börjar lätt svettas, och då är det viktigt att vara särskilt noggrann med hygienen. Om man får mycket finnar är det en sjukdom, och en läkare kan skriva ut medicin för att huden ska bli bättre och för att det inte ska ge några ärr. Skolläkaren och skolhälsovårdaren kan hjälpa och ge råd om det mesta. Tonåringar får också göra fler saker: de får till exempel vara ute längre, och en femtonåring kan få mopedkörkort. Ibland känns puberteten som om man bara var enormt grälsjuk, och en del bråkar mycket med sina föräldrar. Men också en tonåring är trots allt ännu ett barn.
Könsmognad
Under puberteten når tonåringen en viktig fas i utvecklingen, nämligen får förmåga att fortplanta sig. Det betyder att kroppen har förändrats så mycket att tonåringen kan bli pappa eller mamma. Men än så länge räcker omdömet inte till för att han eller hon ska kunna bli förälder, utan tonåringen måste utvecklas psykiskt och bli mer vuxen. Det är också bra om kroppen hinner bli mer vuxen. Alldeles i början av puberteten får pojkarna testiklar. Testiklarna är de kulor som finns i pungen under snoppen. Varje pojke kan själv känna efter att det finns två testiklar i pungen. Testiklarna producerar hormoner, dvs. de ämnen i kroppen som sätter i gång puberteten. De producerar också en vätska som innehåller ett slags babyfrön. Under puberteten får pojkarna utlösning ur änden av snoppen: det kallas sädesuttömning. Sädesvätskan består av ungefär en tesked gelaktigt ämne, som innehåller babyfrön. Det är ett tecken på att den tonårige pojken har blivit könsmogen. Utlösning är inte farligt och det känns ofta skönt.
Flickorna har två äggstockar i underlivet, och de är samma typ av knutor som pojkarnas testiklar. Äggstockarna gör äggceller, också ett slags babyfrö. Under puberteten börjar ett s.k. babyfrö produceras i flickornas äggstockar en gång i månaden. I magen har flickor också en livmoder, ”barnets hem”, som är av ungefär samma storlek som en knytnäve och har samma form som ett päron. Flickorna får mens: ur livmodern kommer det ut lite blod via slidan, dvs. babyspringan, under några dagar en gång i månaden. Det är inte farligt och gör i allmänhet inte ont. Flickornas mens börjar i allmänhet när de är 12–13 år och pojkarnas sädesuttömningar börjar i allmänhet när de är 13–14 år. Utvecklingen varierar mycket mellan olika människor. När mensen eller sädesuttömningen börjar kan man t.ex. fira en bli vuxen-fest med familjen, för att flickan har utvecklats till kvinna och pojken till man!
Barnpsykiater Raisa Cacciatore, Väestöliitto