Uppgifter

Tehtäviä

Under lektionerna kan gärna skolhälsovårdaren, skolläkaren, eller båda, samt eventuellt också skolpsykologen vara närvarande eller hälsa på. Klassen kan också göra ett studiebesök i deras arbetsrum. 

Med hjälp av bildmaterial går läraren igenom utvecklingen under puberteten. Barn är särskilt intresserade av sådant som de ser omkring sig. Inga scheman eller detaljer om könsorganen presenteras. Målbrottet, längdtillväxten, behåringen samt utvecklingen av muskler och bröst intresserar, och det lönar sig att lägga ned tid på att förklara det här. Reservera mycket tid för diskussion. 

För barnens underliv och delarna i underlivet är det bra att använda benämningar som känns naturliga för en vuxen. De här delarna kan om läraren så tycker också gås igenom med hjälp av bilder. Det är bra att berätta att man inte brukar klia sig eller röra vid snippan, stjärten eller snoppen i andras närvaro. Men när man är ensam kan man i lugn och ro undersöka och röra vid de här delarna. I puberteten är det viktigt att dagligen rengöra och tvätta alla veck i underlivet. Därför måste barnet lära sig att göra det helt själv. Tvål får överhuvudtaget inte användas, eftersom huden i underlivet kan bli så irriterad att den lätt börjar svida.

Flickans könsorgan

Om flickor kan läraren berätta att deras snippa består av slida, klitoris och blygdläppar. Blygdläpparna skyddar de känsligare delarna av slidan och de blir större under puberteten. I slidan finns en urinöppning och en babyspringa, dvs. själva slidan. Från babyspringan går det en liten gång till flickans livmoder. Ur babyspringan börjar det under puberteten komma en tunn, vit, genomskinlig eller gulaktig flytning, vitflytning. Det är ett tecken på att flickans kropp börjar förbereda sig för sina senare uppgifter. I ändan av slidan, inuti magen, har flickorna ett babyhem, dvs. livmodern. När flickan har blivit stor, kan en riktig baby börja växa där. Bebisarna trivs så bra i babyhemmet att de stannar kvar där under tre årstider. När babyn har växt tillräckligt, föds den via babyhålet. (När en flicka blir könsmogen börjar det en gång i månaden komma blod, mens, ur babyhemmet.) I stjärten har alla ett bajshål.

Pojkars könsorgan

Pojkar har en snopp (penis). I änden av snoppen finns en tjockare del, som kallas ollon. Den känsliga änden på snoppen skyddas och täcks av snoppens hud, förhuden. Under själva snoppen finns en sträng. Förhuden är i början ofta trång eller sitter fast i änden av snoppen, så att ollonet inte syns. Förhuden utvecklas under puberteten så att den går att dra tillbaka över ollonet. I en del kulturer opereras förhuden bort på små pojkbebisar. I änden av snoppen finns kisshålet, därifrån också babyfröna kommer. De bildas i testiklarna som känns som kulor i pungen. De kan producera så mycket babyfrön att om alla frön började utvecklas till bebisar, skulle hela världen bli full av bebisar. Spermierna eller babyfröna tar aldrig slut. När en pojke börjar få utlösning har han blivit könsmogen. I stjärten har alla ett bajshål.

Barnpsykiater Raisa Cacciatore, Väestöliitto