Ämnen för den inledande diskussionen

Under lektionen om den egna kroppen diskuterar klassen hurdan människan är och hurdan hon är när hon föds. Läraren betonar att vars och ens egen kropp är värdefull, och tillsammans funderar elever och lärare på vad nakenhet är.

Hurdan är människan?

Människan talar, går, tänker, skrattar, planerar och uppfinner saker. Känner någon en riktigt klok människa? Vad skiljer djur och människor åt? Kan djur tala och tänka? Homo Sapiens = den förståndiga människan. Människan vet att hon existerar. Människan har många känslor. Har djuren känslor? Gråter alla människor någon gång? Kan djur gråta eller skratta? Örnen har bättre syn än människan och katter kan se också i mörkret. Fladdermusen har en hörsel som den använder för att se med. Det speciella med människan är den välutvecklade hjärnan, hennes förmåga att tänka samt använda sitt förnuft, och kunskap om vad som är rätt och fel.

Hurdan är människan när hon föds?

Människan föds liten, utan kläder och ofta skrikande. Skriker stora barn när de är hungriga? När människan föds är hon alltså naken. Kroppen har många olika delar. Klassen funderar på vilka delar en människa har – huvud, bål, händer, fötter, mun, ögon, öron, vrister, tår, naglar … Allt har ett ändamål och en uppgift, och alla delar av människan är nödvändiga, bra och värdefulla. Alla människor är olika. Det finns inte två likadana människor. En människa är längre, en annan är mörkare och en tredje har större fötter.

Den egna kroppen är värdefull

Var och en kan själv ta hand om sin kropp. Var och en gör klokt i att skydda sin egen kropp. Man kan inte byta kropp med kompisen, eller skicka tillbaka kroppen till affären. Ens kropp förändras och växer, men den kan hålla i upp till hundra år. Man får inte skada eller göra sin egen eller någon annans kropp illa. Kroppens byggmaterial består av mat och dryck. Människan behöver luft för att andas. Motion gör att kroppen blir sund och stark. Kroppen kan bli stark av kroppsarbete, men den kan också få förslitningsskador. Människan byggs hela tiden om på nytt av det byggmaterial som hon får i sig. Det är inte bra att använda gifter, för de skadar den värdefulla kroppen. Tobak, droger, onödiga mediciner och för mycket alkohol är gifter för kroppen.

Vad är nakenhet?

Människan föds naken. Var kan man se nakna människor? Jo, i bastun, hemma och i simhallen. På målningar ser man ofta nakna människor, likaså i biologiböcker. När det är varmt skulle det kännas skönt att klä av sig alla kläder! Var är det passande att vara naken? Varför behöver människor kläder? Finns det något som inte är bra med människokroppen eftersom den måste täckas? Nejdå, men under baddräkten gömmer man de mest privata och intima delarna, som ingen får röra vid utan tillåtelse av den människa, vars kroppsdelar det är. Alla kroppsdelar har ett bra eller ett vanligt namn, men folk har också hittat på fula namn eller svärord som inte ska användas om människans kropp. 


Barmpsykiater Raisa Cacciatore, Väestöliitto