Ämnen för inledande diskussion

Under lektionerna om hälsan diskuteras hälsotillståndet, den mentala hälsan samt hur man kan inverka på hälsan.

Hälsotillståndet

Med hälsa menas att man mår bra. Hälsan kan skötas, förstöras eller främjas. Var och en är unik och viktig. Den kropp man har förändras och växer hela tiden och ingen vet hur slutresultatet kommer att se ut. Också ögon- och hårfärg kan förändras något. Folk blir sjuka och sedan friska igen. Det finns också kroniska sjukdomar, som man måste lära sig att leva med. Man kan få skador, sår, benbrott. Man får inte göra den egna kroppen illa eller förstöra den på något vis. Man ska ta hand om sig själv och vila och njuta. En person som är handikappad kan ändå vara frisk, t.ex. inte ha vare sig influensa eller huvudvärk. Den som har en kronisk sjukdom som diabetes eller astma, kan ges medicin och för övrigt vara helt frisk. Också psyket kan vara friskt; då känns det bra och med jämna mellanrum känner man för att skratta och blir ivrig. Man kan sköta också sin psykiska hälsa genom att vara snäll och vänlig mot sig själv. Man ska behandla sin kropp och sitt psyke med respekt. Då och då ska man säga till sig själv: ”Jag är bra!”, ”Jag är värdefull och viktig!”

Att påverka sin hälsa

Det man gör i dag påverkar morgondagen. Var och en kan själv påverka sin hälsa. Man kan försöka bevara och skydda sin hälsa genom att t.ex. sova tillräckligt, borsta tänderna och akta sig för farliga saker. Man kan försöka främja sin hälsa genom att t.ex. äta nyttigt och röra på sig. Man kan sköta sin psykiska hälsa genom att försöka tänka och säga bra saker. Man kan söka sig till sådana människor, som man mår bra av att vara tillsammans med. Man ska inte låta någon reta en utan be vuxna om hjälp. Själv ska man försöka låta bli att reta, såra eller gräla på någon. Man ska handla ärligt och alltid försöka göra sitt bästa – ett gott samvete gör en lugn. Om man är orolig eller ledsen för något, kan man berätta om det för en vän eller en vuxen, som kan trösta eller ge råd. På vilka sätt kan man skada sin hälsa? Att göra det är inte klokt, för människan har bara en kropp: man kan inte byta den till en ny eller återlämna den till affären och kräva pengarna tillbaka!

Den psykiska hälsan

Alla människor förenas av viljan att leva lyckliga. På vilket sätt kan man göra sig själv och andra lyckliga? Att uppföra sig belevat, att lyssna på andra och att vara vänlig är en bra början. Man kan ta med nya kompisar i gänget. Runt sig behöver alla människor som står en nära och som är bekanta och trygga, dvs. familj och vänner. Vi människor behöver varandra, det är inte bra att vara ensam länge. Därför lönar det sig att ta hand om sina vänner och att vara pålitlig och ärlig. Det är grymt att förbjuda någon att vara med och leka – man får inte lämna någon utanför. 

Man måste alltid göra sig förtjänt av vänskap, för vänner kan man inte köpa i en butik och man kan inte heller muta folk med godis för att de ska bli ens kompis. Den som gör små tjänster, talar artigt och är ärlig, har lättare att bli vänligt bemött och att få vänner. Man ska inte tala illa om sina vänner inför andra. Också skratt främjar den psykiska hälsan. Hurdana vitsar får eleverna att skratta?

Barnpsykiater Raisa Cacciatore, Väestöliitto