Ämnen för inledande diskussion

Under lektionerna om känslor diskuteras varför människor har känslor. Skillnaden mellan känslor och känselsinne, svåra känslor, härliga känslor och olika sorters kärlek.

Varför har människor känslor?

Människor har hundratals olika känslor. Hela tiden lär man sig känna igen fler känslor. Var känns känslorna? Känslor får oss att gråta, skratta och kramas. En sorglig historia får hela ens väsen att kännas sorgset, även om det samtidigt känns bra att det bara är en saga. Ibland kan man vara rädd för mörkret eller för en skräckfilm. Vissa känslor kan hjälpa en att överleva: när man är rädd aktar man sig för alltför branta ställen och för att hamna under en bil. Man behöver inte skämmas för att man är rädd, för det är ofta samma sak som att vara klok. Känslorna är som energi, som lätt leder till gärningar: när man är arg brusar man upp och det känns som om man vill slå, och när man är rädd vill man springa bort. Därför måste man först använda förnuftet och fundera på vad det lönar sig att göra. Har djur känslor? Hunden känner tillgivenhet och fäster sig vid sin husse eller matte. En hund kan också bli rädd. Också en baby känner ensamhet, hunger och rädsla men skrattar när något är roligt. 

Att förstå känslor är inte alltid lätt, för man kan uppleva många känslor samtidigt. Om man möter en bov, kan man känna både hat och rädsla samtidigt. Om man vinner en tävling kan man samtidigt vara glad över segernn och samtidigt tycka synd om förloraren. Om man å andra sidan förlorar, kan man vara besviken, men också lättad över att man inte behöver fortsätta i turneringen.

Skillnaden mellan känsla och känselsinne

När en människa rör vid något känner hon om ytan är sträv eller mjuk, varm eller kall. Då är det fråga om känselsinnet: det känns på en punkt av kroppen och beror på något man har gjort, som känns likadant för alla, t.ex. strävt eller varmt. Känslor finns inombords och beror inte alltid på vad som händer. Smärta känns via smärtsinnet och är ingen känsla, men av smärta blir man på dåligt humör, vilket är en känsla. Längtan efter närhet och beröring är en känsla. Men när man känner att något rör vid en, är det känselsinnet som reagerar. Beröringen kan ändå framkalla känslor hos en, antingen bra eller dåliga beroende på beröringen. En del känslor är underbara och en del är det svårt att stå ut med. Alla känslor är verkliga och helt normala. Det är inte alltid lätt att lära sig hantera dem. Tack och lov har människan ett förnuft. Med hjälp av förnuftet kan hon besluta vad hon ska göra av sina känslor. Känslor behöver inte förbjudas, utan det är tillåtet att känna dem, men allt som dyker upp i sinnet kan man inte göra. 

Bra känslor får oss att göra bra saker: att smekas, kramas eller att skratta ett smittande skratt. Andra blir glada när vi gör sådana saker. Svåra eller hemska känslor får oss lätt att göra hemska saker. Man måste lära sig att stå ut med den sortens känslor, för man får ändå inte göra illa! Vad är den värsta känslan? Rädsla, ensamhet, hat? 

Avundsjuka kan kännas hemskt när någon har något som man själv väldigt gärna skulle vilja ha! Vad kan man känna för att göra om man är riktigt avundsjuk på någon för en sak som den personen har? Man kan känna för att slå sönder saken, säga att den är jättedålig, skryta med att man själv har en bättre likadan, eller åtminstone snart får en bättre. Hur kan man hantera avund? Man kan ju säga: ”Får jag hålla den i handen en stund?” Man kan också vara glad för att kompisen har något trevligt. Eller man kan sucka ärligt: ”Tänk om jag också hade en likadan!” Man får inte förstöra eller stjäla saker, även om det känns som om saken egentligen borde tillhöra en själv och att man skulle förtjäna den bättre! 

Hur känns skam? Man rodnar kanske. Man vill bara dölja ansiktet och försvinna, nästan sjunka genom jorden! Man skulle vilja ta tillbaka allt så att det som man skäms för inte skulle ha hänt. Men det är omöjligt. Man måste bara acceptera att det som har hänt, har hänt. Man kan be om ursäkt om man har gjort fel, och försöka reparera det man kan. Hur känns det att be om förlåtelse? Är det lätt?

Hur känns rädsla? Vad kan man vara rädd för? Hur kan man övervinna rädsla?

Olika sorters kärlek

Hur känns det om man tycker riktigt mycket om en annan människa? Eller om man är förälskad? Man blir på gott humör när man tänker på den människan. Man saknar honom eller henne och vill vara nära den personen. Man tänker mycket på den personen, det första man gör på morgonen, flera gånger under dagens lopp och det sista man gör på kvällen. Den människan känns perfekt på alla sätt och vis. Och man känner sig själv också på något vis som en bättre människa när man är förälskad. Också barn älskar och tycker om många saker. Barn älskar sin mamma, sin pappa, sina systrar och sina bröder. En del har sällskapsdjur och de älskar dem. Man kan tycka jättemycket om sina vänner! Man kan också älska mormor, morfar, farmor och farfar. Slits kärleken ut då man älskar? Nejdå, den räcker ju till hur bra som helst. Om någon har fem eller sju barn, kan den älska alla barn lika mycket. Om man tycker om någon, är man ofta extra snäll mot den personen. Då gör man kärleksgärningar för den människan, är vänlig och uppmärksam, tröstar och uppmuntrar.

Barnpsykiater Raisa Cacciatore, Väestöliitto