Slutligt sammandrag

Att tycka om någon och att älska någon är underbara känslor, som får en att må bra och inspirerar en till goda gärningar. Föremålen för ens intresse varierar från människa till människa. Man kan förälska sig i olika typer av människor, och därför är det viktigt att det finns många olika sorters människor. Alla människor har sin egen charm. Under en människas liv kommer många att förälska sig i henne. Människor i alla åldrar och storlekar kan förälska sig: bebisar älskar, och likaså barn, unga, vuxna och gamla människor. Kärlek är mycket viktigt, likaså vänskap. Det är mycket viktigt att ha vänner, såväl hemliga som riktiga och nära vänner. 

Det finns också svåra känslor, och dem kan man lära sig hantera. Var och en som blir arg bestämmer själv med hjälp av sitt förnuft om den ska slå eller inte. Hur arg man än blir, får man inte förstöra något eller skada någon. 

Livet skulle vara trist och mekaniskt utan känslor. Särskilt känslor av lycka, vänskap och kärlek är underbara! Det är trevligt att vara nära sådana människor som får en att känna fina känslor. Det är bra att i livet alltid försöka handla så att man själv och också alla andra mår bra. Om man märker att någon inte mår bra, kan man ta den med i leken och ge tröst. På det viset är det trevligt för alla, och alla känner sig trygga.

Barnpsykiater Raisa Cacciatore, Väestöliitto