Tankar och erfarenheter

Barnen kan i allmänhet räkna upp många känslor och de vet att också djur har känslor. Många anser att också växter har känslor. På frågan vad kärlek betyder, svarade eleverna så här: ”Att man tycker mycket om någon annan!”, ”Att man gifter sig!” och ”Det känns bra.” 

Kan man kan bli förälskad i en människa som man egentligen inte känner? Som någon kändis eller sångare? Barnen har många vuxna som de beundrar. Några har någons bild på väggen i sitt rum. Kan en man älska en man? Det kan han, de kan t.o.m. gifta sig och bo tillsammans resten av livet. Också en kvinna kan älska en annan kvinna så mycket att hon väljer henne till livspartner. Kärlek är alltid bra, det är en känsla som gör en själv och den andra parten gott. 

Man behöver inte berätta om alla förälskelser för alla, och inte heller om alla sina känslor. Ingen kan se vilken känsla du upplever inombords, om du inte visar det med ditt minspel. Hur ser en arg människa ut? Och en glad? Den här leken roade barnen mycket. 

En del avslöjar sin hemliga vän genast, medan andra tycker det är roligt att vara lite hemlighetsfulla. Barnen kan t.ex. hjälpa sin hemliga vän och vara särskilt snälla, låna ut saker och hjälpa den andra om denne inte förstår något. Men det ska ändå inte vara för uppenbart. I slutet av veckan ser vi om eleverna har gissat rätt! 

Avsikten med läxan är att barnen får en modell för hur man pratar om känslor att ta med sig hem. Det talas inte om känslor i alla hem, och i en del hem visar man inte ens sina känslor. Att visa positiva känslor och att tala om dem är en viktig färdighet, som är lättare att lära sig om man kan tala om känslor också därhemma.

Barnpsykiater Raisa Cacciatore, Väestöliitto