Digital mobbning

"Hörde du om Maria i parallellklassen?" Kolla vad hon gjorde på festen på veckoslutet!" Videon skickas vidare... "Hörde du om Maria i parallellklassen?" Hon är helt galen. Kolla vad hon gjorde på festen på veckoslutet!"

Sinä päätät4

Tänk efter först...

Med dator och mobil sprids rykten som eld i torrt gräs. Det är möjligt att Maria själv filmade sig när hon var full på en fest och skickade filmen till sin bästa vän men vem ansvarar för att filmen nu sprids som en löpeld. Är det rätt att skicka vidare en video som ställer någon i dålig dager? Vem skrev den första elaka kommentaren? Var Marias video kanske avsedd som ett oskyldigt skämt som sedan spårade ur?

Omöjligt att stoppa

När ett rykte en gång får fart, är det svårt att stoppa. När en video en gång skickats, finns det ingen ångerknapp. Att hota, skymfa, tala osanning och kränka privatlivet kan faktiskt vara straffbart enligt strafflagen.

Internet och mobiltelefonerna gör världen mindre och den sociala kretsen större. Vi har möjligheter att kommunicera som tidigare generationer saknade. Tyvärr ger detta också möjligheter att förstöra för andra. Undersökningar visar att mobbning på internet och via mobiltelefon är ett stort problem bland ungdomar.

Eleverna kan irritera sin lärare tills han exploderar i klassrummet. Någon filmar det med mobilen och lägger ut videon på nätet. Den fullaste pojken på festen övertalas att strippa framför kameran. Nästa dag kan hela världen se bilderna. En före detta väninna "stjäl" Marias identitet och skickar ett elakt meddelande till kompisarna från Marias nummer.

Tänk efter

När du sitter framför skärmen eller står med mobilen i handen är det du som bestämmer vad du vill dela med den övriga världen. Du har ansvar för att tänka efter innan du skickar vidare information eller påståenden om andra.

Det du inte skulle säga ansikte mot ansikte, ska du inte heller säga på nätet.