Seriöst! Vad tycker du?

Seriöst?

Tillåtet att använda namn i debatten
I augusti 2011 gick webbversionen av tidningen Verdens Gang in för att läsare som vill kommentera artiklarna ska logga in via Facebook. Målet är att allt fler användare uppträder på webbsidorna med fullt namn och fotografi. 
– Vi har sett att den anonyma webbdebatten leder till alltför mycket hets och osakligheter som vi använder mycket tid och resurser på att hålla borta från spalterna. Målet är att möjliggöra en debatt som är folklig, men som kompletterar det redaktionella innehållet med nya perspektiv, berättar René Svendsen, redaktionschef på Verdens Gang. Källa: VG

Troll stoppade klimatdebatten
Den norska webbtidningen för vetenskaplig forskning, Forskning.no, beslutade i maj 2011 att stänga kommentarfälten för innehåll som handlar om klimatet och klimatkraven. Tidningen upplevde att debattörerna var grälsjuka och uteslutande och att de saknade vilja att skapa en god debatt. ”Det var vanligt att påstå att de andra debattörerna var osakliga och gav felaktig information. För att förstöra debatten beskyllde deltagarna varandra för att vara troll och bad att de andra skulle utestängas”, skrev redaktör Nina Kristiansen.
 Källa: Forskning.no

Vad tycker du?

Diskutera och gör uppgifter om webbdebatt

Vad är yttrandefrihet?

Vad är tillåtet och inte tillåtet att skriva på webben? Finns det andra gränser för vad som är okej och vad som inte är okej att skriva på webben?
- Det är ofta möjligt att vara anonym i diskussioner på webben. 
- Vad är din åsikt om detta? 
- Finns det situationer i vilka man borde få vara anonym på webben?

Webbtidningar och webbforum har ofta regler för hur diskussioner ska föras på deras sidor. Sök efter exempel på detta och jämför exemplen i klassen
- Kan ni skriva likadana regler som ska gälla för hela klassen? 
- Vem har ansvaret för god ton på webben? Webbredaktören eller den som skriver inlägg?