Seriöst! Vad tycker du?

Seriöst?

Slog larm om bomb
Efter ett inlägg på Facebook skickade rektorn vid Fjellsrud skola i Norge alla eleverna hem. Inlägget löd: ”natten mellan 28 och 29 ska Fjellsrud skola sprängas!!!:D” Men det som rektorn trodde var ett hot, var ett stort missförstånd. Dagen efter skulle det ordnas en fest på skolan, och meddelandet gällde festen och var inte avsedd som ett hot. Den planerade festen inställdes och en 13-åring blev med sina föräldrar kallade till ett samtal med polisen. Källa: Romerikes Blad

Barnet ska heta “Facebook”
När ett egyptiskt par fick en nyfödd flicka, gav de henne namnet ”Facebook” efter det sociala nätverket. Orsaken till namnvalet var den centrala roll som Facebook hade under demonstrationerna mot myndigheterna i Egypten. Sajten användes för att dela information som gjorde det möjligt att organisera de enorma demonstrationerna som ledde till att president Hosni Mubarak avgick år 2011. Källa: Tidningen Al-Ahram

Vad tycker du?

Diskutera och gör uppgifter om möjligheterna och utmaningarna som de sociala nätverken kan medföra.

Hälften av befolkningen i Finland är medlemmar av åtminstone ett socialt nätverk.
- Diskutera positiva och negativa sidor med att vara medlem i ett socialt nätverk.

Uppför du dig på ett annat sätt i de sociala nätverken än ansikte mot ansikte med vänner och bekanta?
- Om ja: På vilket sätt?
- Om ja: Varför tror du det är så?

Uppgifter

Är du medlem i ett eller flera sociala nätverk?

Gå in och kolla din egen profil.
- Är det lätt att hitta de personliga sekretessinställningarna?
- Kolla om dina personliga sekretessinställningar är på den nivå som du önskar att de är.
- Vad är vanligast i klassen; en öppen eller låst profil?

Försök ta reda på hur du kan ta bort ditt konto i ett socialt nätverk.
- Är det lätt eller svårt?

 

Frågor och svar om sociala nätverk

Vad är ett socialt nätverk?

I ett socialt nätverk kan du ladda upp texter och bilder av dig själv samt hitta vänner eller okända och hålla kontakt med dem. Du skapar också en profil genom att ge personlig information som din e-postadress, och gärna också information om dina intressen, dina personliga förhållanden, ditt arbete, dina vänner osv. Många sociala nätverk finansieras med annonser, och annonserna anpassas gärna efter användarens profil.

Vad är risken?

När du delar personliga uppgifter med andra finns det alltid en risk att uppgifterna kommer på villovägar. Det har visat sig vara lättare att sprida skräppost och virus samt att lura åt sig pengar och personliga uppgifter i de sociala nätverken än på andra håll på internet. Det händer också lätt att man lägger ut information om sig själv eller andra som du senare ångrar, och som kan vara svår att avlägsna.

Hur kartläggs du?

Det är enkelt att ladda ned och spara användarprofiler. Även om själva informationen i en profil eller hela profilen avlägsnas, är det inte säkert att själva informationen försvinner från internet. En annan webbanvändare kan ha kopierat och använt din information, eller så kan webbplatsen ha kunnat ta en kopia av hela profilen som den som driver webbplatsen sparar själv efter att du tagit bort den ursprungliga profilen.

Vem äger informationen som läggs ut?

Enligt huvudregeln är det som du lägger ut i de sociala nätverken skyddat med stöd av upphovsrätten. Det innebär att den som lägger ut information äger den själv. Detta kan dock variera beroende på socialt nätverk, och därför är det viktigt att alltid kolla avtalen innan du registrerar dig. 

Vad kan man göra om man utsätts för mobbing eller hets i ett socialt nätverk?

Om du upplever något obehagligt på internet ska du berätta om detta för en vuxen som du litar på. Om du har blivit mobbad kan du försöka med att säga till om det till mobbaren. Många sociala nätverk har en rapporteringsknapp som du kan använda för att rapportera mobbning. I allvarliga fall ska du kontakta polisen.