Seriöst! Vad tycker du?

Läs berättelsen om en 10-årig bloggare som blev mobbad och andra berättelser ur verkliga livet.

12–13-åriga bloggare

På en av Norges populäraste bloggwebbplatser är de yngsta bloggarna bara 9 år och åldersgruppen håller på att öka.
– Vi har noterat att till och med flickor som just fyllt nio år bloggar, säger bloggadministratören. 
Men då bloggar de gärna tillsammans med någon äldre, oftast med någon av föräldrarna. Är du under 13 år måste du dessutom ha tillstånd av dina föräldrar för att skapa en blogg. Bloggarna är i genomsnitt 25 år gamla men det blir allt vanligare med 12–13-åringar, säger han. Källa: NRK Nordland

10-årig bloggare mobbad på nätet

När en 10-årig norsk flicka började skriva blogg om sig själv och sitt liv gick det väldigt galet. Några månader senare hade tusentals människor läst hennes blogg och många hade skrivit elaka kommentarer. Bloggen togs bort men andra som hade läst den hade sparat bilder och filmer från bloggen på sina datorer. De gjorde en remix av filmerna, skickade runt dem till vänner på nätet och startade hatgrupper mot henne på Facebook. En av filmerna blev sedd över 180 000 gånger. 
Efteråt har flickan fått stöd av många. Vissa tycker också att 10-åringar är för unga för att skriva blogg. Källa: Teknologirådet

Bloggar inte om personliga saker

Förr skrev man sina innersta tankar och hemligheter i en dagbok, men i dag skriver allt flera flickor om personliga saker i en blogg på nätet. 
– Det började med att jag ville sätta ord på mina tankar, säger en norsk 12-årig bloggare. 
– Jag märkte att det var lätt att skriva, också om svåra saker. 
Föräldrarna följer noga med vad deras dotter skriver och den unga bloggaren säger att hon vet vad hon skriver. 
– Jag skriver aldrig om personliga saker. Jag vet att det kan vara svårt att ta bort det jag skrivit senare, så jag måste tänka på vad jag skriver och hur andra kan uppfatta det.
Källa: NRK Nordland

 

Vad tycker du?

Disutera och gör uppgifterna om bloggande

Vad tycker du?

Vissa tycker att barn inte ska bloggaTycker ni att det borde finnas en åldersgräns för att blogga? Vilken skulle gränsen i så fall vara? Diskutera för och emot en åldersgräns?

Många populära bloggare får tråkiga kommentarer i sina bloggarDet verkar som om vissa anser att om du lägger ut information om dig själv på nätet, måste du tåla elak kritik. Är du av samma åsikt?

Uppgifter

Använd en sökmotor på internet (Google eller Yahoo) för att hitta exempel på en personlig blogg och en temablogg. Vad skriver bloggarna om?

Många kända bloggare skriver om personliga saker. Studera några personliga bloggar. Vilka slags saker skriver de om sig själva? Verkar det som om bloggarna berättar ALLT om sig själva eller endast lite? Varför tror du att de gör som de gör?

 

Voes bloggtips

Emilie Nereng, också känd som Voe, började blogga när hon var 13 år. Efter ett halvt år var hennes blogg den populäraste i Norge och var det ända tills hon bestämde sig för att lägga ner bloggen. Här delar hon med sig av sina bloggtips!

  • Tro inte på allt som du läser! En del vill göra sig intressantare genom att sprida rykten, ta saker ur sitt sammanhang och vrida och vända på sanningen.
  • Var positiv! Respektera att folk är olika och skriv inte elaka saker på andras kommentarfält.
  • Skydda dig själv! Lägg inte ut bilder eller inlägg som du senare kan ångra. Tala alltid med dina föräldrar innan du skriver om dig själv på nätet.