Källkritik

Det är sant! Australien rinner vattnet motströms och inte medströms, eftersom Australien ligger på andra sidan ekvatorn. Det läste jag på nätet i går.

Sinä päätät14

Ibland märker man direkt att ett påstående inte stämmer men ibland kan det vara svårt att veta vad som är sant. När du ser nyheter på TV eller läser en dagstidning räknar du säkert med att det som skrivs eller sägs inte är lögn. Kanske du också räknar med att du kan lita på den information som finns på internet. Så är det dock inte alltid.

Alla tidningar och TV-kanaler bär ansvar för att det de skriver och sänder stämmer. Om de medvetet kommer med falsk information, kan de bli bestraffade. På internet är det annorlunda. Där kan alla – tidningar, statsministern, idrottsföreningen, grannen och du själv – lägga ut fakta och säga sin åsikt om allt mellan himmel och jord.

Fritt fram?

Internet är idealiskt för att dela bilder, musik och information. Allt kan ändå inte användas fritt. Det är inte tillåtet att ladda ner musik, bilder eller filmer utan tillstånd av upphovsmannen. Om du använder en text som du hittat på nätet, måste du berätta var texten kommer ifrån. När dina föräldrar skulle skriva en uppsats om Beatles, måste de gå till biblioteket för att söka information. Tänk så mycket lättare du har det! Bara genom att trycka på några knappar får du tillgång till en ofantlig mängd information från hela världen. Du kan dessutom själv lägga till fakta t.ex. på Wikipedia. Då kan andra lära sig av dig.

Tillförlitlig källa?

Du har säkert använt Google för att söka information till dina skoluppgifter. Kanske fick du hundratals eller tusentals träffar på ditt sökord. Då är det inte lätt att veta vilka webbplatser du ska välja för att hitta rätt information. Vilken källa är tillförlitlig? Vem har lagt ut informationen? När har informationen lagts ut? Kan det vara gammal information som inte längre stämmer?

Var kritisk till det du läser och ser. Allt är inte sant.