Visste du att...
... läraren lätt kan jämföra elevernas texter med texter på internet? Eller att det finns webbplatser där det är helt tillåtet att dela musik, filmer och bilder?
Tänk efter
Vissa lärare använder ett program, där de kan jämföra det du skriver med texter på internet. På det viset upptäcker de om du har kopierat texten på nätet eller om du har använt egna ord.
Var hittade du det?
När du använder information som du hittat på nätet eller någon annanstans i till exempel en skoluppsats, måste du alltid uppge var du hittade informationen. Många skriver Google som källhänvisning, men Google är bara en sökmotor som söker information i andra källor. Därför måste du ta reda på den egentliga källan.
Gratis?
Det finns flera webbplatser, där man får dela musik, filmer och bilder. Det är inte olagligt om den som har gjort musiken eller filmen har gett lov till det – eller om den som delar är den som gjort materialet (han/hon kallas materialets upphovsman). Mycket av det som finns på webbplatserna har ändå lagts ut utan att upphovsmannen blivit tillfrågad. Att göra musik och filmer kostar pengar och de som håller på med det vill gärna ha betalt för sitt arbete.
Behöver du musik eller ljudeffekter till din video eller ett skolprojekt? Trots att du köpt en CD, har du inte rätt att använda musiken i din video och lägga ut på till exempel YouTube. På internet finns ändå massor av musik som du får använda. Du hittar gratis musik till exempel genom att söka på creative commons music eller royalty-free music. Om du behöver bilder och vill följa lagen, sök på creative commons pictures.
Ordlista
källhänvisning = att skriva var du har fått informationen ifrån
kritisk = att ifrågasätta, granska att något är det som det verkar vara