Seriöst! Vad tycker du?

Seriöst!?

Läs om 12-åringen som använde nästan 800 euro på Habbo och andra berättelser ur verkliga livet.

Frågesport var bluff

På TV gjordes reklam för en sms-frågesport med fina priser och lätta frågor. För varje mottaget meddelande måste du betala två euro. Du kunde få upp till 333 meddelanden i månaden. I värsta fall blev kostnaderna 666 euro per månad. Vem vann?
 Källa: mobilen.no

Spel fulla av reklam

Du blir inte våldsam av att spela dataspel. Kanske inte speciellt smart heller. Men du påverkas. Och vissa spel påverkar dig mer än andra. I spelet Anarchy Online dricker du Coca-Cola och kör Toyota. Funcom som tillverkat spelet får bra betalt av stora företag för att använda företagens varumärken i spelet. 
Källa: Forbrukerportalen.no

Använde 800 euro på Habbo

Föräldrarna fick en chock när de upptäckte att deras 12-årige son hade inrett ett rum för 800 euro på Habbo Hotel. Pengarna hade han köpt med mobiltelefonen. 
– De här TV-apparaterna kostade 30 Habbo-mynt per styck. Krokodilerna kostade 20 mynt. Jag tänkte inte på att jag använde så mycket pengar, säger pojken och visar på skärmen vad han köpt. 
Habbo Hotel är ett socialt nätverk med mer än 75 miljoner användare i hela världen. Det är gratis att bli medlem men det är möjligt att använda hundratals euro när man väl är medlem. Du kan enkelt köpa Habbo-mynt med din mobiltelefon. 
Källa: VG

Vad tycker du?

Diskutera och gör uppgifterna om att bli lurad på nätet.

Vad tycker du?

Har du upplevt att det poppar upp reklamer som stör dig när du surfar på nätet?

  • Varför tror du att reklamer används på det här sättet?
  • Känner du till webbplatser med spel som är utvecklade av företag som vill sälja en produkt?
  • Vilka?

Har du någon gång köpt eller betalat något med din mobiltelefon?

  • Fick du det du beställde?

Det görs ofta reklam för att du kan betala dina inköp med mobiltelefonen eller på internet. Tror du att det gör att man köper mera än om man betalar direkt med pengar?

Uppgifter

Gå in på tre populära webbplatser som eleverna i er klass brukar använda på fritiden. Hittar ni reklam på webbplatserna?

Plocka ut fem reklamer och diskutera innehållet i dem.

  • Vilka påverkningsmetoder används i dem?
  • Märktes det tydligt att det var fråga om reklam?
  • Gav reklamen bra information om produkten?