Seriöst! Vad tycker du?

Seriöst!?!

Läs om 8-åriga Madison som omedvetet använde tusen euro på nätspel och andra berättelser ur verkliga livet.

Sålde häst och tog pengarnaEn nioårig flicka råkade ut för att hennes bästa vän sålde hennes häst på goSupermodel och tog goPengarna själv. Nioåringen hade nämligen berättat sitt lösenord för vännen, som loggade in på hennes konto. Chefen för goSupermodel säger att många barn glömmer att hålla sitt lösenord hemligt och råkar ut för tråkiga saker med sin profil.
 Källa: Du Bestemmer

Använde tusen euro på spelÅtta år gamla Madison visste inte riktigt vad hon gjorde när hon odlade en trädgård i spelet Smurf's Village. Sanningen kom fram när hennes mamma fick en räkning på nästan 1 000 euro. För pengarna hade dottern köpt smurfbär. Bären kostade ungefär tre euro styck och vissa varor i spelet kan kosta över 60 euro. 
Källa: IT-avisen

Taggad mot sin viljaMånga föräldrar har hittat otrevliga bilder på sina barn på nätet. Många barn hittar också pinsamma bilder på sig som andra lagt ut eller "taggat". Det är många som inte vet att man inte får lägga ut bilder eller personliga uppgifter om någon på internet utan att först be om lov.
 Källa: VG.no

 

Vad tycker du?

Diskutera och gör uppgifterna om sociala nätverk.

Vad tycker du?

Vissa tycker att barn inte borde vara med i sociala nätverk.
– Vad tycker du?
– Vad är bra med att vara med i sociala nätverk?
– Är det något som inte är så bra?

Många sociala nätverk har en åldersgräns på 13 år.
– Vad tycker du om det?
– Borde sociala nätverk ha en åldersgräns och i så fall varför?

Uppgifter

Är du med i något socialt nätverk? 

Undersök i grupper vilken information som syns om de klasskompisar som har en profil i ett socialt nätverk. Vad kan andra se?

Kontrollera era sekretessinställningar för att se om de är sådana ni tycker att de ska vara.