Kompetensområdena i läroplanen

Läroplanen som trädde i kraft år 2016 presenterar sju kompetensområden som behandlas i Zooma in på historia 7–9.

1. Förmåga att tänka och lära sig

Zooma in på historia innehåller frågeställningar som uppmuntrar eleven till att tänka och analysera, bl.a. genom att eleverna uppmanas att fundera kring orsaker och följder av historiska händelser men även anknyta till nutid genom att fundera hur historiska händelser skulle te sig i dag. För detta behöver eleven öva sig att tolka och förstå historisk information. Genom uppgifterna uppmanas eleven också att söka lämpliga informationskällor och bedöma deras tillförlitlighet. Just i ämnet historia är källkritiken extra viktig.

2. Kulturell och kommunikativ kompetens

I olika uppgifter uppmanas eleverna till exempel att göra ett tankemässigt rollbyte genom att se sig själva som flyktingar i vårt land, se historiska händelser med andras ögon. Genom systematisk bildanalys uppmuntras eleven till att göra tolkningar av historiska händelser och att kunna förklara historisk information. På detta sätt stöds elevens förmåga att bemöta olika kulturer och aktiviteter och samtidigt uppmuntras eleven till att presentera sin egen kultur och visa intresse för andras.

3. Vardagskompetens

I texterna och bilderna lyfts händelser fram som eleven ges en möjlighet att delvis göra egna tolkningar av. Genom att tolka och förstå historiska skeenden kan eleven ledas till att förstå sin vardag och framtid. Vardagliga händelser och företeelser som påverkar Finland i dag tas upp. Eleven uppmuntras till att delta och ta ansvar genom att ta ställning, visa åsikter.

4. Multilitteracitet

I uppgifterna uppmuntras eleven till att ta reda på, tolka och skapa olika slag av texter med olika verktyg samt att tolka och analysera olika bilder och fotografier. Många övningar hänvisar till att leta på internet, andra till att framställa som brev eller dagbok, andra till att dramatisera eller framställa som bild. Genom att eleven uppmuntras till att söka historisk information från olika källor och pröva dessa källors relevans övas även källkritiskt tänkande.

5. Digital kompetens

Ett flertal uppgifter övar förmågan till informationssökning på dator. För att sammanställa tillgänglig information tränas även framställning på dator, sammanfattande tankekartor, digitala serier (eventuellt med både ljud och bild).

6. Arbetslivskompetens och entreprenörskap

I flera av böckernas uppgifter och även i flera webbuppgifter krävs grupparbeten och övning i samarbete med andra. Genom uppgiftsfördelning i dessa gruppuppgifter tränas individuell initiativförmåga. Uppgifterna i avsnitten om bland annat industrialismen kräver även diskussioner kring arbetslivet förr och nu. Genom att eleven får insikter i vad som påverkat mänsklig aktivitet, vad som lett utvecklingen framåt, kan eleven få en viss uppfattning om hur den nutida utvecklingen påverkar mänskligheten.

7. Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtid

Materialet sporrar eleven till att ta ställning till olika frågor och uttrycka sin åsikt. Kvinnors och mäns jämlikhet och ojämlikhet, barnens plats i samhället, olika samhällsgrupper och etniciteters likaberättigande. Genom att eleven bibringas historisk kunskap kan hen göra sig en föreställning om framtiden.

Kompetensområden i läroplanen