3. Från demokrati till diktatur

Centralt innehåll

Kapitlet handlar om:

  • ytterlighetsrörelserna, ideologierna: fascism och kommunism
  • mellankrigstidens dilemma med demokrati och rösträtt
  • suffragetternas kamp för jämställdhet och kvinnors rösträtt.

Undervisningstips och diskussionsfrågor

Diskussionsämnen

Varför måste kvinnorna i många länder kämpa för sin rösträtt?
Varför blev så många länder diktaturer under mellankrigstiden?

Ideologier

Repetera ideologierna konservatism, liberalism och nationalism. Jämför dem med kommunism och fascism.

Kommunismen

Gå in på Forum för levande historia (levandehistoria.se) och använd ”från dröm till terror” som sökord. Du får då fram 17 filmdelar om kommunism. Gå till del 2, Kommunismens rötter. Du hittar även länk till klassrumsövningar till avsnittet.

Fascismen i Spanien

Pdf-dokument att skriva ut.

Mussolini

Det finns en Visste du att-text om Mussolini i kapitel 4 på sidan 50.

Feminismens historia

Titta på filmen om feminismens historia (14 min.) och diskutera vad som skiljde feminismen i Finland från den i andra europeiska länder.

Videon (Yle Arenan, Vetamix)

Lapporörelsen

Svenska.yle.fi har en artikel som Lapporörelsen. I artikeln finns även länkar till videor och en podcast om rörelsen. Välj vilka delar av artikeln ni bekantar er med och låt eleverna fundera vilka andra grupperingar i historien de anser att Lapporörelsen tagit intryck av.

Artikeln Lapporörelsen ville kuva vänstern med våld och terror (Svenska Yle)

Artikeln När Finland var fem före att bli fascistiskt (Svenska Yle)

Facit till uppgifterna på sidan 43

2. Suffragetterna kämpade för kvinnornas rättigheter, speciellt för kvinnlig rösträtt.

3.

A) Sovjetunionen, Turkiet, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Grekland, Albanien, Jugoslavien, Italien, Spanien, Portugal, Tyskland

B) Norge, Sverige, Finland, Danmark, Nederländerna, Storbritannien, Irland, Frankrike, Schweiz, Island

4. Demokrati betyder att folket väljer vem som ska styra landet och diktatur betyder att en ledare eller en liten grupp har all makt och att folket inte får bestämma någonting.

5. Fascism: Landet behöver starka ledare! Vårt land är det bästa! Tjäna ditt land!

Kommunism: Lika värde! Alla har rätt att få det de behöver! Låt oss äga allt tillsammans!

6.Likheter mellan fascism och kommunism: Båda är emot demokrati, vill att alla invånare i landet ska tycka likadant och att de som tycker annorlunda behöver elimineras. Hemlig polis övervakar medborgarna. Båda ideologierna vill ha en stark diktator och där florerar en personkult (det betyder att den allmänna uppfattningen är att diktatorn är en gud). Ett enda parti är tillåtet och det råder sträng censur. Det förekommer en stor mängd propaganda.

Olikheter mellan fascism och kommunism: Kommunismen: Den egna nationen är inte lika viktig som proletariatets samhörighet. Kommunismen vill att alla ska dela lika, att det ska vara en rättvis fördelning.

Fascism: En extrem nationalism, som anser att människor är olika värda. Nazisterna trodde också på en stark rasbiologi.

7. Man kan till exempel använda ”kvinnors rösträtt i världen” som sökord.

8. *

A) Lapporörelsens mål var att minska arbetarnas rättigheter (till exempel inskränka strejkrätten och yttrandefriheten), i lag förbjuda kommunismen i Finland och se till att Finland styrdes av en borgerlig (konservativ) regering.

B) De nådde flera av sina mål (bland annat stiftade riksdagen flera lagar som begränsade kommunisternas verksamhet). Lapporörelsens verksamhet förbjöds efter det misslyckade Mäntsäläupproret. Lapporörelsen förlorade också folkets stöd då verksamheten blev allt våldsammare och Lappomännen terroriserade sina motståndare. Skjutsningen av president Ståhlberg gjorde att många tidigare anhängare tappade förtroendet för Lapporörelsen.

Bilder

Bilaga

Pdf-dokument att skriva ut.

Karta

Pdf-dokument att skriva ut.

Länderna som är färgade blåa var demokratiskt styrda under mellankrigstiden. Det kommunistiska Sovjetunionen är rött och har dessutom det kommunistiska emblemet: stjärnan samt hammaren och skäran. Repetera gärna att hammaren symboliserar arbetarna och skäran jordbrukarna.

Det nazistiska Tyskland och de fascistiska Italien och Spanien är färgade bruna. Där finns även nazisternas symbol hakkorset och de italienska fascisternas symbol spöknippet (fasces). Diskutera gärna även dessa symboler och deras bakgrund.

De orangefärgade länderna uppfyllde inte kraven för att vara ett demokratiskt styrt land under mellankrigstiden. Till exempel Estlands president Konstantin Päts införde diktatur 1933 men såg till att landet blev en demokrati igen innan andra världskriget bröt ut. I dag ses han som en hjälte av många ester.

Ordförklaringar

  • Undersåte
  • Suffragetter
  • Fascism
  • Kommunism
  • Konservativ
  • Nationalist
  • Ytterlighetsrörelse
  • Diktatur
  • Slagord
Bilaga
Bilaga

Pdf-dokument att skriva ut. Kontrollera inställningarna på din skrivare så att korten skrivs rätt ut. Ordet ska finnas på kortets ena sida och förklaringen på andra sidan.