5. Vägen till andra världskriget
Centralt innehåll
Kapitlet handlar om:
- varför det blev ett nytt världskrig
- varför Finland blev indraget i kriget.
Undervisningstips och diskussionsfrågor
Varför blev det ett andra världskrig?
Diskutera vilka händelser som ledde till att andra världskriget bröt ut. Varför gjorde de europeiska ledarna inget för att stoppa Hitler?
Vita rosen
Sök fram Vita rosens flygblad på internet. Låt eleverna skriva egna flygblad enligt samma modell med kritik mot Hitler och nazisterna.
Pdf-dokument att skriva ut.
Grupparbete
Arbeta med följande begrepp gruppvis: Skotten i Mainila, Vinterkrigets under, Mannerheimlinjen, Terijokiregeringen, Mottitaktiken, Molotovcocktail, Freden i Moskva 1940. Grupperna presenterar sina begrepp på valfritt sätt för resten av klassen. De kan till exempel dramatisera, göra en plansch, skriva en dikt eller sång, göra en presentation eller en animation.
Övriga elever poängsätter presentationen enligt följande skala:
1p: Jag förstår begreppet delvis.
2p: Jag förstår begreppet bra.
3p: Jag förstår begreppet så bra att jag skulle kunna förklara det åt någon annan.
Uppgiften kan med fördel göras som ämnesövergripande med finskan. Då används finskspråkiga källor och arbetet presenteras på finska. För övrigt är helheten Suomi sodassa (vinterkriget, fortsättningskriget och Lapplandskriget) en helhet som lämpar sig utmärkt för ämnesövergripande arbete med finskan. Då kan filmen Okänd soldat ses som en del av projektet.
Livet under andra världskriget
Gör ett ämnesövergripande projekt i samarbete med modersmål och litteratur på temat livet under andra världskriget. Eleverna läser skönlitteratur med krigstema. De kan sedan skriva en bokrecension, göra en filmtrailer om bokens tema, en bokplansch eller dylikt. En av uppgifterna är att jämföra bokens händelser med verkliga historiska händelser.
Bilden på sidan 68, tilläggsmaterial och bildanalys
När ni i klassen arbetar med bildanalys kan du använda fliken som finns på insidan av pärmen till läroboken Zooma in på historia 7–9, del 1.
Här finns ett exempel på bildanalys enligt modellen. Den bild som är grund för detta bildanalysuppslag finns på sidan 68 i läroboken.
VEM anfaller? Det är tyskarna som anfaller på bilden.
VAD händer? Tyskarna använder sin snabba och effektiva krigstaktik blixtkrig för att snabbt slå ut fiendens trupper.
NÄR sker detta? Tyskarnas krigstaktik under andra världskriget.
HUR gör de? Först anfaller de med bombflygplan. Flygplanens uppgift är att splittra försvararnas styrkor och orsaka kaos. Genast flygplanen slutar bomba anfaller pansarvagnarna och efter dem kommer infanteriet, alltså fotsoldaterna. Anfallen är snabba och överraskande.
VARFÖR använde tyskarna denna taktik? Genom att använda taktiken för blixtkrig ville tyskarna sprida skräck bland fienden och splittra försvaret för att snabbt kunna ockupera landet.
Vilka FÖLJDER får detta? Blixtkriget var mycket effektivt och den tyska armén lyckades ockupera många länder i Europa. Metoden lyckades ändå inte mot Storbritannien eftersom den tyska armén inte lyckades landstiga där. Inte heller mot Sovjetunionen lyckades taktiken.
Facit till uppgifterna på sidan 77
2. Tyskland slutade betala krigsskadestånd och införde allmän värnplikt igen. Hitler använde mycket pengar för att rusta upp sin armé.
3.
A) Axelmakterna var Tyskland, Italien och Japan.
B) Icke-angreppspakt innebär att länder lovar att inte anfalla varandra.
C) Blixtkrig var välplanerade snabba anfall där olika delar av armén hade kontakt med varandra genom en sorts radiotelefon som kallades kommunikationsradio.
4. Polen delades mellan Tyskland och Sovjetunionen så att Tyskland fick de västra delarna av landet och Sovjetunionen de östra. Först anföll Tyskland och några dagar senare gick också Sovjetunionen till anfall mot Polen. Enligt pakten hörde Finland till Sovjetunionens område. Hitler lovade Stalin fria händer i Finland och Stalin krävde snart områden av Finland. Då Finland inte gav områden anföll Sovjetunionen och vinterkriget började.
5. Mainilaskotten var starten för Sovjetunionens anfall på Finland. Genom att påstå att den finska armén hade anfallit Sovjetunionen ansåg Stalin att han hade rätt att anfalla Finland.
6. Hitlers och Stalins pratbubblor kunde till exempel ha texter likt detta:
Hitler: Jag vill inte råka ut för ett tvåfrontskrig.
Stalin: Vi är inte klara för krig ännu. Tänk om Tyskland anfaller oss.
7. Finländarna stred på egen mark och kände till terrängen, de hade varma vinterkläder och kunde röra sig lätt i de snöiga landskapen på skidor. De hade stor nytta av mottitaktiken. Dessutom var de finländska soldaterna mer motiverade eftersom de stred för att försvara sina familjer, sina hem och sitt fosterland. De sovjetiska soldaterna stred för att de hade fått order att göra det.
8. Exempel på händelser:
– Efter Ölkällarkuppen fick Hitler en mycket kort fängelsedom i förhållande till brottet och då han frigavs blev han snabbt en maktfaktor i nazistpartiet. Tyska domstolar och ledare kunde ha stoppat hans väg till makten.
– Nürnberglagarna och Kristallnatten var varningstecken för hur nazisternas behandlade minoriteter. Tyskarna borde ha reagerat och protesterat.
- Hitler rustar upp armén och inför allmän värnplikt. Hitler bad till och med om lov av Storbritannien att få bygga örlogsfartyg. Frankrike och Storbritannien eller NF kunde ha stoppat Hitler.
– Tyska armén demilitariserar Rhenlandet. Frankrike och Storbritannien eller NF kunde ha stoppat Hitler genom att skicka sina arméer till Rhenlandet.
– Hitler ansluter Österrike till Tyskland. Österrike kunde ha stoppat anslutningen. Frankrike och Storbritannien kunde ha reagerat.
– Münchenkonferensens beslut om Sudetlandet. Frankrike och Storbritannien kunde ha nekat Hitler att ta över området.
Bilder
Pdf-dokument att skriva ut.
Karta
Pdf-dokument att skriva ut.
Börja med att studera vilka områden som Stalin ville ha av Finland innan Vinterkriget bröt ut, det vill säga Hangö udd, delar av Karelska näset och en del av utöarna i Finska viken. Fundera också varför han ville ha dessa områden. Orsaker som kan nämnas är hotet från ett tyskt anfall via Finska viken och närheten till S:t Petersburg.
Studera förstoringen och repetera den finska försvarslinjen Mannerheimlinjen, den kommunistiska Terijokiregeringen som leddes av O. W. Kuusinen samt Mainilaskotten.
Fundera hur man på kartan ser att Sovjetunionen anföll Finland. Notera att pilarna går in mot Finland från Sovjetunionens håll. Repetera hur finländarna försvarade sig mot Sovjetunionen, alltså genom mottitaktiken, vita kläder, skidor och Molotov cocktails. Dessutom kände finländarna till den finska terrängen.
De orangefärgade områdena förlorade Finland till Sovjetunionen vid Moskvafreden 1940. Vad har de gemensamt med områdena som Sovjetunionen krävde innan kriget bröt ut?
Ordförklaringar
- Villkor
- Pakt
- Flygblad
- Sabotage
- Kommunikationsradio
- Infanteri
- Korsu
- Konvoj
- Mottistrider
- Fältsjukhus
Pdf-dokument att skriva ut. Kontrollera inställningarna på din skrivare så att korten skrivs rätt ut. Ordet ska finnas på kortets ena sida och förklaringen på andra sidan.