9. Brott mot mänskligheten

Centralt innehåll

Kapitlet handlar om:

  • brott mot mänskligheten
  • krigets lagar
  • koncentrationsläger i Sovjetunionen, Europa och USA
  • folkmord.

Undervisningstips och diskussionsfrågor

Brott mot mänskligheten

Diskutera vad eleverna i förväg kände till om brott mot mänskligheten före och under andra världskriget, alltså vad de visste innan ni i klassen hade gått igenom avsnittet. Presentera sedan uttrycket ”segraren skriver historien” och fundera över om detta stämmer in på elevernas kommentarer.

Tankekarta om brott mot mänskligheten

Gör en tankekarta över axelmakternas och de allierades brott mot mänskligheten. Diskutera varför övergreppen skedde och hur ledarna motiverade sina beslut. (t.ex. Hitler – förintelsen, USA:s president Truman – atombomberna, Stalin – Gulag)

Tilläggsinformation i form av filmer, böcker, andra texter

Det finns många filmer och böcker som behandlar dessa teman. Samarbeta gärna med läraren i modersmål och låt eleven läsa en bok eller se en film och sedan recensera den.

Några boktips: Anne Franks dagbok, Pojken i randig pyjamas, Strimmor av hopp och Ett regn av bomber. Flera av dessa finns som lättlästa.

Några filmtips: Band of Brothers – avsnitt 9 ”Why we fight”, Flykten från Sobibor och John Rabe.

Emerich Roth som överlevde förintelsen har rest runt i skolor och pratat om hatet som ledde till förintelsen och som fortfarande finns bland oss. Han berättar om förintelsen i ”Förintelsens ögonvittne”. Använd sökorden ”Förintelsens ögonvittne, film” på internet för att hitta Emerich Rothns berättelse.

Sveriges regering gav 1998 ut en bok om förintelsen med namnet ”...om detta må ni berätta… En bok om förintelsen i Europa 1933–1945”. Boken, tillsammans med lärarhandledning och elevmaterial finns gratis på webbplatsen Forum för levande historia (levandehistoria.se).

På webbplatsen finns även information om andra brott mot mänskligheten. ”Om detta må ni berätta” finns som pdf gratis på internet. Använd sökorden ”Om detta må ni berätta”.

Genom att gå in på webbplatsen so-rummet och använda sökorden ”fakta om förintelsen – film” får du fram 10 faktafilmer om förintelsen. Du hittar också länk till material för att ni ska kunna arbeta vidare i klassen med materialet i filmerna.

Bilden på sidan 135

Collaget Översikt av ett förintelseläger innehåller två berättelser. Berättelsen börjar på tågperrongen där nazisterna valde ut vilka personer som skulle arbeta och vilka som skulle sändas till gaskammaren. De som blev utvalda att arbeta måste bo i trånga baracker och måste klä sig i fångkläder. De arbetade tills de dog av svält eller sjukdomar, eller sändes till gaskammaren. De som inte dög som arbetare sändes till gaskammaren och de döda kropparna brändes i krematorier. Använd gärna bonustexten när ni diskuterar bilden.

Nazisternas förintelseläger

Pdf-dokument att skriva ut.

Facit till uppgifterna på sidan 139

2. Krigets lagar är till för att skydda de civila, alltså de som inte deltar i krig. En del regler gäller vilka vapen som är tillåtna medan andra regler handlar om hur man får behandla sårade soldater och krigsfångar.

3.

A) Att utrota ett helt folk, till exempel som Hitler försökte utrota judarna under andra världskriget.

B) Arbetsläger i Sovjetunionen.

C) När många människor mördas samtidigt.

D) Förföljelsen och försöket att utrota judarna under andra världskriget.

4. Ungefär 13 miljoner människor dog av svält, misshandel, avrättning eller gasades ihjäl av nazisterna.

5. Krigsfångar och personer från ockuperade områden tvingades arbeta som slavar. Japanerna gjorde medicinska experiment på fångar. Japanerna tog kvinnor som sexslavar och dödade många civila.

6. Presidenten ansåg att japan-amerikanerna var en säkerhetsrisk mot Amerika eftersom de kunde vara spioner eller terrorister.

7. I båda lägren tvingades folk bo i stora baracker med mycket folk och lite mat. De tvingades att arbeta och det var vanligt med våld mot fångarna. Det förekom massavrättningar.

8. Fångarna transporterades med tåg till lägren och lägren var uppbyggda som fabriker med mål att döda så många människor som möjligt på ett billigt och effektivt sätt.

9. Axelmakterna var den förlorande parten i kriget och de allierade var segrare som kunde bestämma vad som skulle ske och vem som skulle straffas.

Bilder

Bilaga

Pdf-dokument att skriva ut.

Ordförklaringar

  • Tortera
  • Utrota
  • Barack
  • Massaker
  • Ghetto
  • Romer
  • Förinta
  • Sterilisera
Bilaga
Bilaga

Pdf-dokument att skriva ut. Kontrollera inställningarna på din skrivare så att korten skrivs rätt ut. Ordet ska finnas på kortets ena sida och förklaringen på andra sidan.