5. En del mikrober är nyttiga

Kapitlets målsättningar är att eleven ska lära sig:

  • att mikroberna är viktiga för människan
  • på vilka olika sätt människan kan dra nytta av mikrober.

Diskussion kring inledningsbilden (s. 74–75)

Daggmask/kompostmask, tusenfoting (dubbelfoting), skalbagge. Nedbrytare håller på och bryter ner det organiska avfallet till mull.
Arter på den inledande illustrationen: 
Djur: skalbaggar, tusenfotingar, gråsuggor.
Övrigt: svampmycel.

Bildanalysfrågor och -svar

Här finns frågor som förslag till ganska fri bildanalys. Du kan använda frågeorden på pärmen, välja bland frågorna här under eller formulera helt egna frågor och funderingar. Till en del frågor har vi samlat bakgrundsinformation som du får använda om du vill.

s. 76 Bioavfall 

Vad ser du på den första bilden?

Vad är bioavfall?

Hur sorterar ni bioavfall där du bor?

Vad kan du sätta i bioavfallskärlet? 
Allt organiskt avfall, alltså sådant som kommit från den levande naturen. Hit hör till exempel matrester, blad, fruktskal, kaffesump och teblad, papper.

Vad kan du inte sätta i bioavfallskärlet? 
Avfall som inte är organiskt eller som tar väldigt länge att bryta ner, till exempel plast, metall, glas, sand.

Vad är nyttan med att samla in bioavfall separat? 
Det kan användas till att göra mull, som används vid odling av mat av jordbrukare eller trädgårdsodlare. Det kan också användas till att producera biogas, som kan användas till biogasbussar, för att värma hus med mera.

s. 78 Biogas

Vad ser du på bilden?

Var någonstans tror du att bilden är tagen?

Vad finns i de konstiga byggnaderna i bakgrunden?

Vilka gaser består biogas av? 
Koldioxid och metan.

Vad har korna med biogas att göra? 
Kor producerar mycket gödsel som kan användas för att göra biogas.

Vad kan vi göra med biogas? 
Biogas kan till exempel användas i fordon i stället för bensin (om motorn byts ut), för uppvärmning av hus och vatten samt för elproduktion.

Finns den några ställen där man kan få biogas nära där du bor?

Använder ni biogas i din familj eller i din närmiljö? På vilket sätt?

Vilken betydelse har biogas för människorna?

Tänk dig att du är en uppfinnare. Vad skulle du vilja göra för ny uppfinning som kan använda biogas?

Facit till uppgifterna på sidorna 79–81

1. 
A)
Nedbrytare bryter ner det organiska avfallet till mull. De använder avfall som näring. Mikroberna får energi och näringsämnen för sin egen tillväxt och förökning. Mikrober är nedbrytare.

Finfördela det du lägger i komposten, se till att det är tillräckligt fuktigt, men inte för vått, blanda om ibland.

2. Kompostering, osttillverkning, brödbakning, tillverkning av egen fil. Industriellt kan man använda mikrober för att tillverka antibiotika och biogas.

3. 
A)
De suger upp näringsämnena från mullen med vattnet via rötterna.
B) De äter andra organismer.

4. 
A)
Köttfärs blir snabbt dålig om den förvaras i rumstemperatur, eftersom det i köttfärsen finns många fuktiga, varma och näringsrika ytor för mikroberna. Också brödet möglar snabbt i synnerhet om det saknar konserveringsmedel och är förpackat i en plastpåse. 

Mjölken surnar gradvis, men eftersom den är sterilt förpackad (sterilt = inga mikrober) och skyddas av en oöppnad förpackning surnar den långsamt. Bakterier trivs bra i mjölk. 

Äpplenas hårda skal och eventuella skyddsmedel gör att de inte far illa. Äpplen kan förvaras flera dagar i rumstemperatur utan att de blir dåliga. Många frukter smakar bättre några dagar efter inköpet, eftersom de oftast transporteras och säljs som omogna.

Godispåsens innehåll får inget fel på flera år.

B) Godiset innehåller så mycket socker att det är som gift för mikroberna. Dessutom skyddas godis ofta av flera förpackningslager.

C) Se till att kylkedjan från butiken hem inte bryts för de livsmedel som behöver förvaras kallt. Förvara maten i lockförsedda kärl. Ha god hygien i både kylskåp och skafferi. 

Planera dina inköp när du köper färskvaror. Kolla på bäst före-datumet redan i butiken. Torrvaror och konserver kan förvaras i hemmets skåp också längre än datummärkningen. De håller länge om de förvaras mörkt och torrt.

D) Köttfärs: färskt ursprung, kylkedja, snabbt till försäljning, sista förbrukningsdag-märkning.

Bröd: rena råvaror, het ugn, (eventuella tillsatsämnen), snabbt till försäljning, bäst före-markering.

Mjölk: pastörisering (upphettning nästan till kokpunkten), snabbt till försäljning, kylkedja, bäst före-markering.

Äpple: växtskyddsmedel på ytan eller förpackad i skyddande gas, sval förvaring, transport utan stötar, plockad som lite omogen.

Godis: hög sockerhalt, många tillsatsämnen, skyddande och tät förpackning.

5. Inte för varmt eller för kallt, lagom fuktigt, lagom med organiskt avfall (= mat åt nedbrytarna), inte direkt solsken.

Ordförklaringar 

  • bioavfall
  • biogas
  • kompost 
  • kretslopp
Bilaga
Bilaga

Pdf-dokument att skriva ut. Kontrollera inställningarna på din skrivare så att korten skrivs ut rätt. Ordet ska finnas på kortets ena sida och förklaringen på andra sidan.

Forskningskort 

Gör egen mull i en maskkompost

Kom ihåg:

  • Det ska vara riktiga kompostmaskar (Eisenia fetida), det duger inte med vilka daggmaskar som helst eftersom vanliga daggmaskar inte klarar av att leva i vanlig rumstemperatur.
  • Håll komposten lagom fuktig: om det blir för torrt så dör maskarna, om det är för blött så börjar komposten lukta illa på grund av förruttnelseprocesser och maskarna kan dö.
  • Lägg enbart vegetabiliskt avfall som mat åt maskarna, annars börjar komposten lätt lukta illa.
Bilaga

Pdf-dokument att skriva ut.