5. Växterna ger oss vår mat

Kapitlets målsättningar är att eleven ska lära sig:

  • vilka växter som odlas på olika håll i världen
  • hur människan kan ta hänsyn till miljöskydd och jordbrukarnas arbetsförhållanden i jordbruket.

Diskussion kring inledningsbilden (s. 70–71) 

Banan, äpple, apelsin och durian är frukter. Kokosnöten är ett frö. Moroten är en rot. Vitlöken och rödlöken är lökväxter, man äter den del som växten förökar sig vegetativt med.

Arter på den inledande illustrationen:

Djur: människa, höns, katt.

Växter: morot, rödbeta, äpple, banan, kokosnöt, durian, apelsin, nötter, lök, kryddor.

Bildanalysfrågor och -svar

Här finns frågor som förslag till ganska fri bildanalys. Du kan använda frågeorden på pärmen, välja bland frågorna här under eller formulera helt egna frågor och funderingar. Till en del frågor har vi samlat bakgrundsinformation som du får använda om du vill.

s. 72 Sädesslag

Vad ser du på bilderna?

Vilka växter känner du igen?

Har du ätit någon av växterna på bilderna?

Vad gör vi människor med de här växterna? 
Vi matar dem åt djur som vi sedan äter, vi äter dem själva, vi gör dem till mjöl, pasta, flingor osv.

Vilken betydelse har de här växterna för oss människor? 

Varför tror du att de här växterna är de vanligaste odlingsväxterna? 
De växer bra på många olika ställen, de har mycket näring, de kan transporteras och lagras.

s. 77 Kaffebönor 

Vad händer på bilden? 
En person plockar kaffebönor.

Vad känner du igen? 

Vilket fenomen behandlar bilden?

Varifrån är bilden? 

Var tror du att kaffe kan odlas?
Kaffe kommer ursprungligen från ekvatoriala områden i Afrika men odlas nu på många ställen runt ekvatorn: Sydamerika, Sydostasien, Afrika och Indien.

Varför är det bra att köpa rättvisemärkta produkter?

Känner du någon som dricker kaffe?

Vilken betydelse har kaffe för oss människor?

Facit till uppgifterna på sidorna 80–83 

1. 
A)
Bröd bakas av mjöl som är gjort av malda frön av olika spannmål, till exempel vete. Man pressar olja ur oljerika frön och frukter, till exempel solros, rybs, oliv, oljepalm. Kryddor. 

2. 
A)
För att få så stora skördar som möjligt används mycket konstgödsel och gifter mot ogräs och skadeinsekter. Insektsgifter skadar även nyttiga insekter som till exempel bin. Intensivjordbruk kräver stora mängder energi. Det går åt mycket vatten till bevattning, omkring 70 procent av allt sötvatten vi använder används i jordbruket. Det krävs mycket mark till odling. Växthusgasen metan frigörs ut i atmosfären från risodlingar och från boskapsuppfödning (idisslare rapar metan) och detta bidrar till klimatuppvärmningen.

B) Vid ekologisk odling används inte konstgödsel eller gifter. Ekologiskt jordbruk tar också avfallet tillvara. Åkrarna gödslas med naturgödsel, till exempel djurens spillning och benmjöl. Om odlarna måste bekämpa skadeinsekter försöker de välja metoder som inte skadar andra arter, till exempel rovinsekter som nyckelpigor.

3. 
A)
Ingredienserna är ekologiska.

B) Arbetarna har fått en lön de kan leva på. De har inte tvingats arbeta oskyddade med gifter eller tvingats arbeta alltför långa dagar. För att få använda märket för Rättvis handel får man inte heller använda barn som arbetskraft.

4. 
A)
Majs.

B) Popcorn: majs, frön. 
Tofu: sojaböna, frön. 
Risotto: ris, frön.

C) Vete, majs, potatis.

D) Vete.

5. 
A)
Apelsin, vattenmelon, avocado, jordgubbe, lök, basilika, zuccini, chili, kakao.

B) Det som blir kvar är bröd, margarin, fetaost. 

Sallat, oliver, lök, tomat, gurka och kaffe är insektspollinerade växter och skulle inte finnas.

6. 
A)
 Baljhavre: Ett vegetariskt livsmedel gjort av bland annat havre, ärtprotein och bondbönsprotein. (Fi: nyhtökaura, eng. pulled oats)

Syntetiskt, alltså odlat kött: Köttprotein som odlas i laboratorium.

Veganism: Att man avstår från alla animaliska produkter både i kosten och i livsstilen.

Genmodifiering: Genmodifiering innebär att man förändrar generna i levande organismer med direkta ingrepp i cellernas DNA. Det genetiska materialet har ändrats på ett sätt som inte inträffar naturligt genom parning eller naturlig rekombination. Traditionella växtförädlingsmetoder bygger alltid på den naturliga sexuella förökningen. De GM-växter som odlas mest i världen är soja, majs och bomull. Största delen GM-grödor odlas i USA och Brasilien. Vid genmodifiering kan man till exempel förbättra växtens motståndskraft mot ogräsbekämpningsmedel eller göra växter som själva producerar bekämpningsmedel mot skadeinsekter. 

Akvakultur: Vattenbruk. Akvakultur är odling av vattenlevande organismer som fisk, kräftdjur, blötdjur och alger.

Ordförklaringar 

  • hållbart jordbruk 
  • intensivt jordbruk 
  • miljömärke
Bilaga
Bilaga

Pdf-dokument att skriva ut. Kontrollera inställningarna på din skrivare så att korten skrivs ut rätt. Ordet ska finnas på kortets ena sida och förklaringen på andra sidan.

Forskningskort

Hur odlar jag min egen mat?

Tänk på att:

  • hålla odlingen fuktig men akta så den inte möglar
  • andra matväxter man kan odla är gurka och vete
  • tomat gror i regel snabbare än chili och paprika
  • blötlägg ärter och bönor 1 dygn innan sådd så gror de snabbare
  • gärna använda ekologisk mull
  • man kan skriva sitt namn direkt på mjölkburken med permanent tuschpenna.
Bilaga

Pdf-dokument att skriva ut.