3. Mat ger energi och byggmaterial
Kapitlets målsättningar är att eleven ska lära sig:
• varför människan måste äta och dricka
• vad mat består av
• vad som händer i matsmältningskanalen.
Diskussion kring inledningsbilden (s. 44–45)
Vad gör människorna på bilden?
De äter mat och umgås.
Vilken måltid tror du att de äter? Varför då?
De äter troligen frukost. De har ingen varm rätt, de äter mat som vi kanske associerar till frukost.
Bildanalysfrågor och -svar
Här finns frågor som förslag till ganska fri bildanalys. Du kan använda frågeorden på pärmen (del 1–3), välja bland frågorna här under eller formulera helt egna frågor och funderingar. Till en del frågor har vi samlat bakgrundsinformation som du får använda om du vill.
s. 46 Boxare
Vad gör personen på bilden?
Personen har boxningshandskar på sig och vilar efter ett träningspass.
Var är personen på bilden?
Varför är det viktigt att röra på sig?
Motion gör att kroppen hålls frisk längre och att vi klarar av vardagliga situationer utan att skada oss.
Vilken slags motion är bäst?
Den som känns bäst och som du tycker om!
Hur gör hälsosam mat att du orkar röra på dig bättre?
Har du någonsin varit i en boxningsring? Skulle du vilja testa boxning? Varför/varför inte? Tycker du att boxning ska få finnas som professionell idrott? Varför/varför inte? Tycker du om någon slags idrott? Vilken slags då?
s. 48 Hälsosam måltid
Vad föreställer bilden?
En hälsosam exempelmåltid.
Varför är det här en hälsosam måltid?
Den innehåller alla näringsämnen som kroppen behöver.
Hur kan vi veta om vi äter hälsosamt?
Om vi äter mångsidigt så får vi troligen i oss de näringsämnen som behövs. Om vi vet vilka näringsämnen som olika slags mat innehåller så kan vi se till att vi får i oss allt vi behöver.
Vilka olika slags näringsämnen finns på bilden?
Vilka nya ord och begrepp kan du hitta i bilden eller behöver du för att berätta om bilden?
Tycker du att maten på bilden ser god ut? Vad skulle du byta om du fick byta ut en del av måltiden? Vad skulle du byta ut den mot? Varför?
s. 52 Magsäcken
Vad föreställer bilden?
En människas magsäck där de olika lagren av magsäckens vägg syns.
Vilken uppgift har magsäcken?
Varför finns det så mycket muskler i magsäcken?
Magsäcken blandar om maten som vi äter och blandar den med magsaft.
Vad händer efter att maten gått igenom magsäcken?
Den fortsätter till tunntarmen.
Hur kan magsäcken ta livet av bakterier?
Brukar du känna att din magsäck drar ihop sig? Varför gör den det, tror du? Har du hört några ljud från din magsäck? När då?
Facit till uppgifterna på sidorna 59–61
1.
A) Kolhydrater finns i frukterna, grönsakerna, saften, müslin och brödet.
Proteiner finns i ost och hummus.
Fetter finns i ost.
Fibrer finns i grönsakerna och brödet.
Vitaminer finns i grönsaker, frukt, apelsinsaft, ost, bröd.
Mineraler finns i grönsaker och bröd.
2.
A) Till exempel potatis och bröd.
B) Till exempel bönor och fisk.
C) Till exempel smör och olivolja.
3.
A) De spjälkar näringsämnena ur maten till mindre delar, som kan tas upp av cellerna i kroppen.
B) Munnen, magsäcken och tarmarna.
4. Till exempel: lägg till mat med många olika slags mineraler och vitaminer, mer fibrer, färre snabba kolhydrater, färre mättade fetter.
Ordförklaringar
• aminosyror
• amylas
• blodomlopp
• bukspottkörtel
• diarré
• enzymer
• fettsyror
• fibrer
• förstoppning
• galla
• gallblåsan
• glukos
• glycerol
• kalcium
• levern
• magsaft
• magsäck
• matsmältningskanalen
• matstrupe
• pepsin
• saltsyra
• tarmsystemet
• tjocktarmen
• tunntarmen
• ändtarmen
• ändtarmens öppning
Pdf-dokument att skriva ut. Kontrollera inställningarna på din skrivare så att korten skrivs ut rätt. Ordet ska finnas på kortets ena sida och förklaringen på andra sidan.
Forskningskort
Vad består en hälsosam måltid av?
När man äter hälsosamt får man i sig alla näringsämnen i rätta proportioner och födans energimängd är anpassad till livsstilen.
Diskutera gärna tillsammans vilka skillnader det finns mellan olika kulturers matvanor. Av olika länders matkulturer är t.ex. hamburgaren och pizzan kanske mest globaliserade. Men vilken matkultur är mest hälsosam? Studier visar att t.ex. medelhavsmat och traditionell japansk kost verkar skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.
Insekter är en bra proteinkälla och ingår i många kulturer som en normal del av födan. Även i Finland finns det numera t.ex. müsli, bröd och choklad berikat med insektsprotein.
Det är möjligt att framställa köttprotein i laboratorium. Tiotals företag i världen arbetar med att framställa nöt- fisk- och kycklingkött som odlas i laboratorium. I november 2020 godkände Singapore, som första landet i världen, lagen om att producera och sälja laboratorieframställt kycklingkött som människoföda.
Pdf-dokument att skriva ut.