Simulering kring pH-värdet som kan användas stegvis vartefter klassen går igenom ny teori, PhEt Interactive simulations:
Video om mätning av pH-värden:
s. 73 Hemligt meddelande
I det här experimentet är det bra att använda små sprayflaskor, gärna 30–50 ml. Påpeka också för eleverna att det som finns i flaskan är en kemikalie, BTB, som inte ska sprutas någon annanstans än det är tänkt och framför allt inte på någon annan människa.
s. 75 Gissa pH-värdet på sex vätskor
Eleverna kan med fördel ta foto på sin rad av lösningar där namnen syns tydligt. På det sättet kan de undvika att bägarna av misstag blandas om inför kommande experiment.
s. 78 Hur kan du tillverka din egen indikator?
Läraren kan på förhand se ifall skolköket råkar ha rödkål som blivit över. Det är också enkelt att använda sax i stället för kniv och dekantering i stället för att sila. Spara rödkålssaft som blivit över i kylskåp så håller den längre.
Video som visar tillverkning av rödkålsindikator och mätning av pH med rödkålsindikatorn (vanliga ämnen i hushållet):
s. 80 Testa olika indikatorer
Efter experimentet kan det vara bra att visa en tabell över olika indikatorer och vilka färger de får i olika lösningar. Det här för att eleverna lättare ska kunna förstå begreppet universalindikator.
s. 82 Hur förändras salivens pH-värde?
pH-värdet kan mätas så att eleven ställer sig vid diskbänken och spottar försiktigt på en bit pH-papper ovanför diskhon. I det här experimentet kan det också vara bra att fotografera resultaten som komplement till anteckningarna.
s. 83 Hur ändrar pH-värdet då du späder ut en syra?
pH-skalan är logaritmisk. Även om det inte behöver tas upp i det här skedet så kan det i alla fall diskuteras att när oxoniumjonkoncentrationen sänks till en tiondel så stiger pH-värdet endast med ett steg.
Experimentet kan med fördel upprepas några gånger och vid behov kan den andra lösningen spädas ut igen till en tiondel för att se hur pH-värdet stiger.
Simuleringsprogram som mäter pH-värden för olika ämnen, och visar vad som händer med pH-värdet vid utspädning, PhEt Interactive simulations:
s. 84 Forska själv
På basen av föregående experiment kan elever tro att man genom spädning kan få ett pH-värde större än 7. Det visar sig vara omöjligt, eftersom inga hydroxidjoner introduceras i lösningen i samband med utspädning.
I det här experimentet kan den vetenskapliga modellen tillämpas och ge följande arbetsgång:
- Observation
Eleverna ser att pH-värdet stiger i samband med utspädning - Hypotes
Om en syra späds tillräckligt mycket så kan den bli basisk. - Experiment
Eleverna tar en syra och späder ut den. - Analys
Eleverna konstaterar att hypotesen inte överensstämde med experimentet. Lösningen blev endast mer och mer neutral. - Teori
Syror kan inte bli basiska genom utspädning. - Dokumentation
Elever antecknar i häfte, på dator, tabellprogram, tar bilder och skriver experimentrapport.
s. 87 Leder en sur lösning verkligen elektricitet?
I det här experimentet behöver läraren på förhand testa utrustningen. Lösningen kommer nog att innehålla joner och därmed leda ström, men strömstyrkan är ganska liten och för ett dramatiskt resultat behövs en lämplig amperemätare.
s. 91 Kan du skriva med syra?
Citronsaft innehåller citronsyra. Citronsyra är en organisk syra och innehåller därmed en hel del kol. Vid uppvärmning kommer en del av citronsyrans molekylbindningar i saften att brytas och kol att frigöras just där eleven skrivit med saften. När kolet förbränns i luftens syre kommer det att synas som en förkolning av pappret.
s. 92 Pärlor i vattnet
Reaktionen mellan aluminium och natriumhydroxid är exoterm. Aluminium är en oädel och reaktiv metall som i vanliga fall skyddas av ett lager av aluminiumoxid. Det skyddande lagret kan lösas upp i varma basiska lösningar och därmed blotta aluminiumytan som då reagerar till exempel med vatten för att bilda vätgas.
s. 93 En spruta bubbelvatten
Kolsyra är en svag syra där endast en del molekyler avger sina vätejoner i vattnet för att bilda en sur lösning. Reaktionen där koldioxid och vatten bildar kolsyra går också i andra riktningen, till exempel när temperaturen höjs eller trycket i behållaren sjunker.
När sprutan innehåller endast kolsyrat vatten och kolven dras ut kommer bubblor av koldioxid att bildas. Surheten i vätskan kommer att sjunka marginellt. Proceduren måste upprepas flera gånger för att det ska ha synbar effekt. Ju surare det kolsyrade vattnet är från början desto större blir pH-förändringen i experimentet och därmed också färgförändringen.
s. 95 Gör din egen kylpåse
Ni kan till exempel använda gummisnoddar för att det ska bildas påsar i hörnen. Experimentet kan göras på diskbänken med böckerna tillräckligt långt från påsen ifall den skulle läcka eller gå sönder.