5. Organisk kemi och kroppen
Centralt innehåll
Kapitlet handlar om:
- hur mat och kemi hör ihop
- kolhydrater, olika sockerarter och deras strukturer
- fetter som innehåller mycket energi
- proteiner som har många olika funktioner i kroppen
- 13 livsnödvändiga vitaminer.
Undervisningstips och tilläggsinformation
s. 105 I vilka livsmedel finns kolhydrater?
Syftet med experimentet är att ta reda på vilka livsmedel som innehåller stärkelse samt att träna eleverna att använda sina kunskaper i praktiken genom att planera experimentet själva. Eleverna använder den naturvetenskapliga modellen och planerar ett experiment där de använder vardagliga livsmedel som de känner till.
Detta experiment fungerar bara med kolhydrater i form av stärkelse, så enkla kolhydrater som sackaros, alltså strösocker, ger ingen reaktion, även om de också räknas till kolhydraterna. Reaktionen beror på att stärkelsen består av spiraler med hålrum i mitten. När man tillsätter jod-kaliumjodidlösning kommer joden, i form av trijodid, att samlas i hålrummen i spiralen och där bilda blåsvarta komplex, som vi ser som en blåaktig färg.
Ni kan också titta på experimentet från Skolresurs webbplats.
s. 116 Vilka ämnen löser sig i matolja?
Syftet med experimentet är att påminna om betydelsen av meningen lika löser lika, som är bekant från Zooma in på kemi 7–9 del 2. Vatten är polärt och olja är opolärt. Därför blandar sig inte vatten och olja med varandra.
Eleverna väljer i experimentet bland ämnen som inte är vattenlösliga, till exempel vetemjöl, majsmjöl och potatismjöl. Etanol är ganska polärt och går att blanda med vatten, men det är också delvis opolärt och kan därför lösa jod relativt väl. Det betyder att olja, precis som jod, är en opolär molekyl. Om man häller i jodpulver, så löser det upp sig i oljan. Samma gäller med mjölsorterna.
Polära ämnen löser polära ämnen. Opolära ämnen löser opolära ämnen.
s. 120 Hur hittar vi proteiner i ett ämne?
Syftet med experimentet är att se färgförändringen i en lösning med äggvita och därmed hitta proteinerna i ämnet. Experimentet visar peptidbindningar som finns i proteiner och peptider. I experimentet ser eleverna hur äggvitan som innehåller peptider reagerar med kopparjoner i en alkalisk lösning, i detta fall kopparsulfat. Om det finns proteiner i lösningen färgas den violett, eftersom det finns peptidbindningar.
Ni kan gärna titta på Skolresurs video av Biurets test om att påvisas protein.
s. 121 Var hittar du proteiner?
Syftet med experimentet är att eleverna ska kunna planera experimentet självständigt efter att de gjort det föregående som ett mera lärarlett sådant. De ska också lära sig vilka livsmedel som innehåller proteiner. Eleverna väljer fem vanliga livsmedel som de testar genom att följa modellen på sidan 120.
s. 123 Vilken juice innehåller mest C-vitamin?
Om eleverna inte kommer igång så kan ni gärna repetera hur experimentet på sidan 98 utfördes och vad som hände. Välj sedan några sorters juice och planera experimentet.
Tilläggsexperiment till kapitel 5
Läppomada med choklad
Ett roligt experiment som kan göras i anslutning till texterna om fett (s. 114–116) och som ger ett resultat som eleverna kan ta med sig och använda.
Du behöver:
- en bägare, 2 dl
- en bägare, 10 dl
- en brännare
- en trefot
- ett nät
- vatten
- 20 ml matolja
- 10 g bivax
- 1 bit choklad
- 2 g sheasmör
- en tesked
- en liten burk med lock.
Gör så här:
- Häll vatten i den större bägaren.
- Mät upp alla ingredienser i den mindre bägaren.
- Ställ den mindre bägaren i den stora.
- Tänd brännaren. Akta att du inte bränner dig på ångan när vattnet börjar koka!
- När alla ingredienser smält, stäng brännaren och ställ den lilla bägaren på bordet.
- Rör om med skeden.
- Häll upp den smälta massan i din burk.
- Låt svalna innan du sätter på locket.
Extra projekt efter genomgång av kapitlet
Om tid och intresse finns, kan ni jobba med något av dessa projekt.
Hur påverkar maten du äter dina prestationer?
I många idrottsgrenar och idrottstävlingar pratar man om hur du skall äta för att nå bästa resultat. Ta reda på hur kolhydrater, fetter, proteiner och vitaminer påverkar dina prestationer.
Planera två undersökningar för att testa hur innehållet i olika livsmedel ger mest tillförlitliga resultat. Till exempel hur påverkas förmågan att springa 2 km, hur länge kan deltagarna hålla sig koncentrerade beroende på om de druckit läsk eller färskpressad apelsin.
På vilka sätt kan du få fett i fast form?
Tänk dig att du har en fabrik som ska tillverka en ny sorts kex. Du behöver fett i fast form, men har bara tillgång till flytande rapsolja. Vilka olika metoder kan du använda för att få fett i fast form? Vilka fördelar och nackdelar har respektive metod?
Komponera måltider
Komponera en måltid med kött och en vegetarisk måltid. Båda måltiderna ska innehålla protein, fett, kolhydrater, järn, kalcium och alla vitaminer.
Ta reda på livsmedlens innehåll. Vad är speciellt viktigt att tänka på när du planerar en vegetarisk måltid?
Bildanalysfrågor
Här finns frågor som förslag till ganska fri bildanalys. Du kan använda frågeorden på pärmen, välja bland frågorna här under eller formulera helt egna frågor och funderingar.
s. 104 Inledningsbilden
Titta på livsmedlen som finns på bordet. Vilka tycker du är de nyttigaste livsmedlen och vilka är de onyttigaste?
Vilka tycker du smakar bäst och vilka smakar sämst?
Vad väljer du om du ska planera en jättenyttig måltid för dig själv?
Är det någon skillnad på vad du, dina föräldrar och dina mor- och farföräldrar brukar äta?
Varför är det så, tror du?
Skulle du vilja byta mat med dina mor- och farföräldrar en dag?
Tror du att de skulle vilja byta med dig?
s. 109 Socker
Brukar du använda bitsocker? När i så fall?
Har du hört uttrycket ”dricka kaffe på bit”?
Vet du vad det betyder?
Har du sett någon göra så?
Har du försökt vara helt utan socker någon dag?
Hur gick det?
Varför tror du att det ofta är svårt att lämna bort socker?
Facit till uppgifterna på sidorna 124–125
2.
A) Kolhydrater, proteiner och fetter.
b) Vitaminer, spårämnen och mineraler.
3.
Monosackariden är den minsta kolhydraten (en ringformad kolhydrat). Disackariden består av två monosackarider och polysackariderna består av många monosackarider.
4.
Det mesta i vår kropp är uppbyggt av många olika proteiner.
5.
Mättade fetter har en eller flera dubbelbindningar mellan kolatomerna i fettkedjan. De kommer från växtriket och är hälsosammare. Omättade fetter har enbart enkelbindningar mellan kolatomerna i kedjan. De kommer oftast från djurriket och är ohälsosammare.
6.
När du steker ägg eller kött märker du att proteinerna är värmekänsliga. Både ägget och köttet ändrar färg och struktur när de värms upp.
Ordförklaringar
- Aminosyror
- Animalisk
- Antikroppar
- Disackarid
- Enzym
- Kolhydrat
- Monosackarider
- Näringsämne
- Polysackarid
- Protein
- Sackarid
- Transfett
- Vegetabilisk
- Ämnesomsättning
Pdf-dokument att skriva ut. Kontrollera inställningarna på din skrivare så att korten skrivs ut rätt. Ordet ska finnas på kortets ena sida och förklaringen på andra sidan.