Skolor och läroanstalter uppmuntras att i undervisningen uppmärksamma Nationella veterandagen. Tillsammans med eleverna och de studerande kan man genomföra temabaserade lektioner, skapa utställningar, ordna fester och aktiviteter samt se filmer i anslutning till temat. Representanter för veteran- och försvarsföreningar besöker gärna skolor och läroanstalter för att hålla tal och ge intervjuer.
Illustrationsbild, vuxenstuderanden som arbetar i grupp

Den Nationella veterandagen firas den 27 april till minne av krigsslutet och freden. Som festdag för veteranerna i våra krig har dagen för krigsslutet i Lappland sedan 1987 firats som Nationella veterandagen. Dagen hedras med officiell flaggning och med att komma ihåg de veteraner som ännu är i livet.  

I kommunerna hålls fester som veteranföreningar ordnar i samarbete med skolor, församlingar, försvarmakten, medborgar- och försvarsföreningar, ungdomsföreningar och andra instanser. Årligen ordnas också ett nationellt evenemang. I år ordnas evenemanget i Tammerfors och kan följas öcven direkt över nätet.