Mieti ennen kuin klikkaat

Yleisöjen ja median välinen vuoropuhelu on lisääntynyt internetin myötä. Netissä voi kommentoida tv-ohjelmia ja lähettää palautetta tuotantoyhtiöille. Internet mahdollistaa myös yleisöjen välisen vuorovaikutuksen aivan uudella tavalla. Lisäksi internet tuo vallanpitäjät ja vaikuttamisen lähemmäksi kansalaisia.

Netin kautta voi osallistua yhteiskunnallisiin keskusteluihin, allekirjoittaa adresseja, lähettää sähköpostia kansanedustajille, kirjoittaa sanomalehtien yleisönosastoille ja nostaa esille yhteiskunnallisia epäkohtia. Perinteisessä mediassa aikuisten mielipiteet ylikorostuvat, mutta netissä nuortenkin on helppo saada äänensä kuuluville.

Millaisen kuvan annat itsestäsi netissä?

Kun toimii netissä, pitäisi muistaa, että internet on julkaisuväline. Mediataitoinen henkilö osaa ottaa huomioon netin julkisuuden, nettipalveluiden käyttösäännöt sekä netissä pätevät lait.

Netissä saattaa aivan huomaamattaan jakaa elämänsä yksityiskohdat tuntemattomille, jos ei ole säätänyt yhteisöpalvelun yksityisyysasetuksia kohdalleen. Osa netin sosiaalisista palveluista on kavereiden välistä keskinäisviestintää, kun taas osa on julkista eli kaikkien käyttäjien nähtävissä. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, mitä tietoja ja kuvia laittaa millekin nettisivulle.

Netissä ei ole merkitystä, laittaako tekstit ja kuvat kymmenen vai sadan kaverin nähtäväksi. Vain yhden ihmisen nähtäväksi tarkoitettu sisältö saattaa sekin lähteä kiertämään – joko vahingossa tai tarkoituksella. 

Kannattaa miettiä etukäteen, minkälaisen kuvan haluaa antaa itsestään nettiyleisölle. Monet blogit, kuvagalleriat ja foorumit saattavat saada paljonkin julkisuutta verkon käyttäjien keskuudessa. Kaikki netin sisältö on periaatteessa kaikkien netin käyttäjien ulottuvilla, joten mahdollinen yleisö voi koostua useista sadoista miljoonista ihmisistä – siihen voivat kuulua myös isovanhempasi ja opettajasi.

Lait pätevät myös netissä

Koska internet on tiedotusväline, sitä säätelee Suomen laki. Siksi netissä keskusteltaessa pätevät eri säännöt kuin esimerkiksi kavereiden kanssa kasvokkain jutellessa. Vaikka internet mahdollistaa ennennäkemättömän viestinnän vapauden, siitä seuraa myös vastuuta.

Muista ainakin nämä lait, kun toimit netissä:

  • Tekijänoikeuslaki suojaa nettijulkaisijaa ja velvoittaa huomioimaan muut. Tekijänoikeutta loukataan silloin, kun toisen tekemää teosta (esimerkiksi valokuvaa, musiikkikappaletta tai elokuvaa) kopioidaan ja levitetään laittomasti.
  • Kunnianloukkaukseen voi syyllistyä levittämällä ihmisiä loukkaavaa ja heitä koskevaa valheellista tietoa tai vihjailuja netissä. Tällaista voivat olla sähköpostitse, pikaviestimessä tai yhteisöpalvelussa lähetetyt kuvamanipulaatiot tai herjaavat tekstit.
  • Liian yksityisten tietojen ja kuvien, kuten henkilön yhteiskunnalliseen, poliittiseen ja uskonnolliseen vakaumukseen sekä seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvien tietojen levittäminen on laitonta.
  • Alle 18-vuotiasta esittävän sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen on laitonta.