Salla-Serena

Vantaalaisen 16-vuotiaan Salla-Serena Louhen mediaviikossa pistää silmään neljä autoaiheista elokuvaa. Mitä ihmettä?

– Olin ollut edellisellä viikolla polvileikkauksessa ja jouduin viettämään paljon aikaa kotona. En olisi katsonut noin paljon leffoja, jos en olisi joutunut olemaan niin paljon kotona. Kavereiden suosituksesta katsoin sitten kaikki Hurjapäät-sarjan elokuvat peräkkäisinä päivinä, Salla-Serena selittää.

Polvileikkaus ei kuitenkaan vaikuttanut Salla-Serenan mediankäyttöön siinä määrin kuin hän oli etukäteen kuvitellut.

– Mediapäiväkirjaa täyttäessäni yllätyin siitä, miten vähän telkkaria tuli katsottua, vaikka olin tavallista enemmän kotona, hän kertoo.

Salla-Serenan televisionkatselu on tietoista, eli hän valitsee etukäteen ohjelmatietojen perusteella ne ohjelmat, jotka haluaa katsoa. Televisio ei pauhaa turhaan taustalla. Salla-Serena seuraa tällä hetkellä paria draamasarjaa, jotka hän haluaa nähdä joka viikko. Lisäksi hän katsoo uutisia satunnaisesti. Tosi-tv-ohjelmia hän ei juurikaan katso.

Tärkein media: netti

Tyttö tuijottaa tietokoneen ruutua

Mediapäiväkirjaviikolla Salla-Serena käytti mediaa keskimäärin viisi tuntia päivässä. Hän käytti päivittäin nettiä noin tunnin verran.

– Netissä käyn yleensä Facebookissa ja katsomassa sähköpostit. Välillä katson myös uutisia iltapäivälehtien sivuilta. Facebookissa juttelen kavereiden kanssa ja katselen kavereiden tilapäivityksiä. Joskus katselen myös kavereiden postaamia videoita, hän kertoo.

Salla lukee sanomalehtiä pääasiassa verkosta. Heille tulee kotiin Helsingin Sanomat, jota hän vilkaiseekin silloin tällöin aamuisin. Aikakauslehdistä Salla-Serena lukee Demiä, joka myös tulee kotiin. Mediapäiväkirjaviikolle ei kuitenkaan osunut lainkaan lehtienlukuhetkiä.

Salla-Serena huomasi mediapäiväkirjaviikon aikana, että hän käyttää mediaa melko paljon päällekkäin: kun hän esimerkiksi selailee Facebookia, hän kuuntelee radiota tai katselee televisiota samaan aikaan.

– Kun käytän kahta mediaa päällekkäin, keskityn toiseen aktiivisesti ja toiseen passiivisesti. Aktiivisuustasoa on kuitenkin helppo vaihdella kahden median välillä, Salla-Serena tarkentaa.

Tulevaisuuden haaveena media-ala

Mediapäiväkirjaviikolle osui Salla-Serenan koulun Vaskivuoren lukion vuoro tehdä ohjelmaa RomuRadioon. RomuRadio on tilapäisradioiden yhteinen kanava, johon eri oppilaitokset ja mediatoimijat tuottavat ohjelmaa. Salla-Serena kuunteli RomuRadiota neljänä päivänä kahden tunnin ajan.

– Jos en olisi ollut sairaslomalla, olisin ollut itsekin tekemässä ohjelmaa, Salla-Serena sanoo.

Salla-Serenan lukiossa on medialinja, ja sen avulla hän on itsekin oppinut mediasta paljon. Koulutyönä hän on muun muassa kirjoittanut ilmastonmuutosaiheista blogia Helsingin Sanomien nettisivuille.

– Olen oppinut olemaan kriittisempi mediaa kohtaan, ja olen jotenkin huolellisempi mediankäyttäjä kuin ennen. Nettiuutisista tarkistan aina kirjoituspäivämäärän ja olen tarkkana lähteiden kanssa, hän kuvailee.

– Keskustelemme kavereiden kanssa mediasta hyvin kriittiseen sävyyn. Viimeksi ihmettelimme sitä, että leffoissa ei koskaan sanota "Moi", kun lopetetaan puhelu.

Salla-Serena toivoo tulevaisuudessa työskentelevänsä jollakin tavalla median parissa. Salla-Serenalla onkin jo kokemusta media-alalta: hän on ollut TET-jaksolla Suosikissa ja lisäksi hän oli mukana tekemässä vuoden 2011 Sinun Suosikki -lehteä. Lisäksi hän on ollut parin vuoden ajan mukana Mannerheimin Lastensuojeluliiton ylläpitämän Nuortennetti-sivuston toimitusryhmässä.

Hän on myös laatinut tekstejä judoseuran nettisivuille, ja hänen kirjoittamansa novelli on julkaistu Vantaan kaupunginkirjaston kustantamassa Sankaripaja-novellikokoelmassa.

Sallan suosikki-tv-sarjat kautta aikojen:

  • O.C.
  • C.S.I. Miami
  • Salatut elämät
  • Kelmien kerho