Lasse

– Oli yllättävää huomata, miten samanlainen rutiini toistuu median käytössä. Yhtenä päivänä tosin ei tullut seurattua mitään mediaa, koska olin kipeä, jyväskyläläinen kone- ja metallialan opiskelija Lasse Kivikäs toteaa mediapäiväkirjaa selaillessaan.

Poika silmät kiinni.

Mediapäiväkirjansa mukaan Lasse käytti viikon aikana yhteensä lähes 17 tuntia eri viestintävälineiden seuraamiseen. Tästä ajasta kuusi tuntia kului netissä, lähes neljä tuntia elokuvia katsellen ja lähes seitsemän tuntia musiikkia kuunnellen. Toiminnallisen roolipelin, Dragon Age 2:n parissa Lasse vietti kolme tuntia. Television katsomista kertyi viikolla tunnin verran. Maakunnan omaa sanomalehteä Lasse luki 45 minuuttia, ja radiota hän kuunteli 20 minuuttia.

Aamuisin Lasse käynnistyy musiikin avulla.

– Kuuntelen musiikkia oikeastaan päivittäin. Koneella ollessa taustalla soi lähes aina musiikki. Musiikki on kuulunut aina mun ja perheeni elämään, joten siitä luopuminen olisi tosi vaikeaa, Lasse sanoo.

Televisiosta Lasse voisi sen sijaan luopua.

– Seuraan netistä uutisia ja katson tietokoneen kautta ohjelmia, joten ei televisiota tule oikein enää katsottua.

Mieleenpainunein uutinen Lassen elämässä on ollut syyskuun 11. päivän terrori-iskut New Yorkissa.

– Olin silloin vasta kahdeksan, mutta se uutinen jäi kyllä vahvasti mieleen.

Satunnaista selailua netissä

Nettiä Lasse käyttää esimerkiksi sosiaalisten verkkopalveluiden päivittämiseen sekä teknologiasivusto Afterdawnin selaamiseen. Pääasiassa hän naputtelee tietokonetta mutta käyttää myös kännykkää aktiivisesti netin selaamiseen. Sosiaaliseen mediaan hän päivittää sisältöjä muutaman päivän välein. Afterdawnissa hän hyödyntää sivuston yhteisöä saadakseen apua erilaisiin tekniikkapulmiin.

– Vastauksia kysymykseeni tuli jo samana päivänä. Yllättävän nopeasti sieltä saa apua, Lasse kertoo.

Muutoin Lasse kuvailee päivittäistä surffailemistaan satunnaiseksi selaamiseksi. Päivän aikana Lasse saattaa vilkaista iltapäivälehtien sivuja ja katsoa, mitä maailmalla tapahtuu.

– Varsinainen uutisihminen en ole, mutta ehkä viime aikoina olen alkanut enemmän niitä seuraamaan. Sanomalehti tulee luettua kotona, mutta en minä sitä varmaan itselleni tilaisi. Ei mulla tunnu olevan oikein aikaa lukemiseen.

Viikonloppuisin mediankulutukseen tulee pieni piikki. Etenkin jos Lasse on yksin kotona, saattaa netissä tulla vietettyä aikaa enemmänkin.

Median tekeminen kiinnostaa

Lasse on mukana paikallisen nuorisoasiainkeskuksen koordinoimassa Painovirhe-toiminnassa, johon kuuluu nuorten oman verkkolehden, Painovirhe.fi:n tuottamista yhdessä tiiviin kaveriporukan kanssa. Painovirheestä on ilmestynyt myös painettu versio.

– Lähdin toimintaan mukaan kaverin kanssa. Aluksi tein enemmän videojuttuja, mutta nyt olen alkanut enemmän kirjoitella lehteen. En ole mielestäni erityisesti kirjoittajatyyppiä, mutta Painovirheeseen kirjoittaminen on vapaampaa ja motivoivampaa kuin vaikka koulujuttujen tekeminen.

– Valokuvaaminen kiinnostaa ja olen ajatellut hankkia jossain vaiheessa digijärkkärin. Jos saisin inspiraation, voisi ehkä ruveta kuvaamaan aktiivisesti, Lasse pohtii.