Tuotannon taustoja

Media voidaan jakaa karkeasti kahdenlaiseen toimintamalliin: julkisen palvelun mediaan ja kaupalliseen mediaan. Julkisen palvelun mediaa säädellään laeilla, joten sitä velvoittavat myös muut kuin liiketoiminnan lainalaisuudet ja mainostulot. Julkisen palvelun malli on ollut yleinen Euroopassa. Suomessa julkista palvelua edustaa YLE televisio- ja radiokanavineen sekä verkkopalveluineen. Suurin osa mediasta on kuitenkin mainos- ja tilausrahoitteista.

Joukkoviestinnän taloudellinen merkitys kasvaa jatkuvasti. Esimerkiksi Yhdysvalloissa audiovisuaalinen teollisuus on yksi tärkeimmistä vientialoista. Media-alan kehitykselle ovat viime vuosina olleet tyypillisiä paljon huomiota ja keskustelua herättäneet yritysfuusiot.

Nykyinen mediakulttuuri on omituinen yhdistelmä maailmanlaajuisesti toimivia valtavia mediakonserneja ja ruohonjuuritason tuotantoja. Mediakulttuurissa kohtaavat keskittymään taipuvainen joukkoviestintäala ja internetin ”anarkia”, jossa jokaisesta voi tulla tuottaja tai tekijä ja jossa perinteisiä tekijänoikeuksia ei kunnioiteta. Suuret mediakonsernit etsivät 2010-luvulla kilvan ratkaisuja, joilla ne voisivat jatkaa menestyksellistä liiketoimintaa uudessa haasteellisessa viestintäympäristössä.

Kaupallista mediaa säätelevät samat lainalaisuudet kuin muutakin liiketoimintaa. Medialla on omistajat, tuotanto, jakelukoneisto ja kuluttajat. Median kauppatavaraa yleisölle päin on sisältö eli tieto ja viihde. Toisaalta yleisö itse toimii myyntivalttina, kun media kauppaa mainostilaa yrityksille. Mainonta onkin kaupallisen median suurin elinehto: ilman sitä se ei voi tuottaa liikevoittoa.

On itsestään selvää, että liikenne ei sujuisi ilman liikennesääntöjä. Samalla tavalla myös joukkoviestintä tarvitsee jonkinlaiset yleiset pelisäännöt, jotta yhteentörmäyksiltä vältytään. Joukkoviestintä kaipaa sääntöjä esimerkiksi siitä, mitä voidaan sanoa, millä keinoin voidaan sanoa ja mitä seuraa, jos sääntöjä rikotaan.

Tästä osiosta on tarkoitus suorittaa yhteensä viisi tehtävää. Ensimmäinen tehtävä on kaikille pakollinen, mutta muissa tehtävissä on vaihtoehtoja.

Tuotannon taustoja -osion alaluvut: