Enligt inrikesministeriet handlar hybridhot om illasinnad yttre påverkan genom vilken en statlig aktör genom att kombinera olika metoder strävar efter att systematiskt påverka det land som är föremål för åtgärderna. Hybridpåverkan är ett centralt påverkansverktyg för auktoritära stater. Metodarsenalen kan omfatta till exempel politiska, diplomatiska, ekonomiska och militära medel samt informations- och cyberpåverkan.
Risken för hybridpåverkan har ökat i den rådande situationen i Finland och det är viktigt att kommunerna och andra anordnare av fostran och utbildning fäster uppmärksamhet vid saken enligt olika myndigheters nationella, regionala och lokala anvisningar.
Typiskt för hybridpåverkan är att det kan vara svårt att identifiera den. Det kan vara svårt att identifiera hot mot samhällets vitala funktioner också därför att det inom ett enskilt förvaltningsområde, såsom fostran och utbildning, endast finns små tecken på dem och hotet kan observeras först med hjälp av en omfattande lägesbild som omfattar förvaltningsområdena. Kommunernas betydelse för beredskapen inför hybridhot och skapandet av en lägesbild över förvaltningsområdena är central. Hybridpåverkan kan också omfatta användning av i sig lagliga metoder, vilket ytterligare kan försvåra identifieringen av hybridpåverkan.