Yhdistysten ja liittojen sivuilta löytyy taustatietoa kuvataiteen ja visuaalisen kulttuurin ammateista. Moni järjestö on myös tuottanut valmiita materiaaleja opetuksen tueksi.
Materiaaleja kuvataiteen opetuksen tueksi
Lärare och pedagogisk personal
Gymnasieutbildning
Läromedel
Arkitektur
Bildkonst
Mediekonst
Tältä sivulta löydät erilaisia materiaaleja, verkkosivuja ja verkostoja kuvataiteen opetuksen tueksi. Tutustu sivuille kerättyihin oppimateriaaleihin ja eri yhdistysten ja kulttuurilaitosten tuottamiin palveluihin. Monet materiaaleista soveltuvat myös hyödynnettäviksi etäopetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.
Foto:
Satu Haavisto
- Ateneumin taidemuseon koululaismateriaalit
- Alvar Aalto -museon arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen materiaalit
- Arkkitehtuurimuseon arkkitehtuurikasvatuksen materiaalit
- Helsingin kaupunginmuseon verkkoaineistoja
- Designmuseon Opi ja koe -sivusto
- A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskuksen resurssipankki
- Nykytaiteen museo Kiasman koululaismateriaalit
- Serlachius-museoiden koululaisohjelmat
- Sinebrychoffin taidemuseon Kouluille ja päiväkodeille -sivusto
- Valokuvataiteen museon Kouluille-sivusto
Kansallisgallerian kokoelmapalvelu
Kansallisgallerian kokoelmasivulta voi hakea tietoa ja hyvälaatuisia kuvia Ateneumin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmien teoksista ja taiteilijoista. Sivun kautta voi myös esimerkiksi selata taiteilijoiden luonnoskirjoja.
The Metropolitan Museum of Art: Taidehistorian aikajana
Metropolitan-museon sivuilla on kattava taidehistorian aikajana, jonka avulla näkee havainnollisesti, millaista taidetta eri puolilla maailmaa on eri aikoina tehty.
Europeana-palvelu opettajille ja kasvattajille
Europeana on Euroopan kulttuuri- ja tiedeperinnön hakemisto, joka tarjoaa pääsyn noin 3700 kirjaston, museon ja arkiston yli 50 miljoonaan kulttuuriperinnön aineistoon. Tutustu taideteoksiin, esineisiin, kirjoihin, videoihin ja äänitteisiin eri puolilta Eurooppaa. Sivu on käännetty myös suomeksi ja ruotsiksi.
Opimuseossa.fi -verkkosivusto
Opimuseossa.fi tarjoaa ideoita museoiden ja koulujen yhteistyöhön sekä museosisältöjen opetuskäyttöön. Sivusto kokoaa linkkejä museoiden digitaalisiin materiaaleihin, verkkonäyttelyihin ja pelillisiin sisältöihin sekä esittelee kokemuksia yhteistyöstä erityisesti mediakasvatuksen parissa.
Seinätön museo - Mobiiliopas museoihin
Seinätön museo on Suomen museoliiton ylläpitämä museoiden mobiilisisältöjen oma kanava. Mobiilioppaiden ja reittioppaiden sisällöistä vastaavat palvelua käyttävät suomalaiset museot.
Mobiilioppaat, reittioppaat ja näyttelyopasteet toimivat kaikilla älypuhelimilla ja tableteilla, joiden selaimet tukevat HTML5-standardia.
Mobiilioppaat, reittioppaat ja näyttelyopasteet toimivat kaikilla älypuhelimilla ja tableteilla, joiden selaimet tukevat HTML5-standardia.
eMuseo-palvelu
Suomen Kotiseutuliiton eMuseo-palvelu tuo maamme paikallismuseot kaikkien ulottuville.
KOULUKUVIS-sivusto
Koulukuvis-sivustolta löydät materiaalia perusopetuksen ja myös lukion kuvataiteen opetuksen tueksi. Sivusto rakentuu jatkuvasti vapaaehtoisvoimin. Sivustolta löytyy muun muassa "Kuvista kotona", joka kokoelma tehtäväideoita, vinkkejä ja linkkejä etäopetuksen tarpeisiin.
KUVISKORTIT -blogi, Titta Suvanto
KUVISKORTIT -blogi on Titta Suvannon (TaM) tuottama oppimateriaali peruskoulun kuvataiteen opetukseen ja arviointiin. Materiaali on jaoteltu perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 kuvataide-oppiaineen tavoitealueiden mukaisesti. Materiaali sisältää työvälineitä havaintojen tekoon, kuvalliseen tuottamiseen, kuvien tulkintaan ja arvottamiseen sekä oppimisen arviointiin.
SuoMun muotoilukasvatuksen opetusmateriaalit
Suomen Muotoilukasvatusseura SuoMun sivuilta löytyy valmista materiaalia muotoilukasvatukseen kouluille ja oppilaitoksille.
Savonlinnan taidelukion Kuvistuubi
Savonlinnan taidelukion Kuvistuubin sivuilta löytyy valmista materiaalia mm. muotoilukasvatukseen kouluille ja oppilaitoksille. Sivuilta löydät myös MUTU muotoilupaketin lukiolaiselle. Kuvistuubi on luotu osana lukion kuvataiteen valtakunnallista kehittämistehtävää.
Aalto-yliopisto Junior
Aalto-yliopisto Junior tukee opettajan työtä luonnontieteiden, matematiikan, teknologian ja taiteiden alalla. Kouluilla on mahdollisuus tilata opintokäyntejä Aalto-yliopistoon tai tutkijan kertomaan työstään koululle. Aalto-yliopisto Junior järjestää myös työpajoja, koulutuksia, luentoja, tapahtumia ja muita palveluja kouluille.
Arkkitehtuurikoulu Arkin Tilat, talot, kaupungit -kokonaisuus.
Arkkitehtuurikoulu Arkin Tilat, talot, kaupungit -kokonaisuus on suunnattu ensisijaisesti peruskoulun alaluokille, mutta niistä voi saada ideoita myös muiden ikäluokkien opetukseen.
Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijamatrikkeli
Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijamatrikkeli on Suomen laajin hakemisto ammattikuvataiteilijoista. Matrikkelista löydät tietoa yli 2000 suomalaisesta tai Suomessa asuvasta kuvataiteilijasta sekä Suomen taidehistorian merkkinimestä. Tietokannasta löytyy monipuolista tietoa ammattikuvataiteilijoiden työskentelystä kaikilta nykytaiteen aloilta, maalaustaiteesta performanssiin.
Mediakasvatusseuran oppimateriaalit
Mediakasvatusseuran verkkopalvelusta löydät tietoa mediakasvatuksesta sekä työvälineitä opetuksen toteuttamiseen. Sivuille on kerätty paljon valmista oppimateriaalia, mitä voi hyödyntää opetuksessa.
Mediataide kasvattaa -oppimateriaalipalvelu
Mediataide kasvattaa! on media- ja taidekasvatuksen oppimateriaaleja tuottava ja tarjoava verkkopalvelu. Sivulta löytyy valmiita kokonaisuuksia esimerkiksi monilukutaidon opettamisen tueksi. Palvelu on maksuton eikä vaadi erillistä kirjautumista.
Monilukutaitoa lukiolaisille!
Sivusto tarjoaa pedagogisen MOPPI-mallin monilukutaidon tukemiseksi. Mallia voi soveltaa myös muilla kouluasteilla. Sivuilta löytyy myös monilukutaitoon liittyviä tukimateriaaleja. Sivusto on tuotettu Lapin yliopistossa osana DigiGO!—Digitalisaatio koulutuksessa, oppimisessa ja osaamisessa –hanketta (2017–2019).
Nuorten Akatemian materiaalipankki oppilaitoksille
Nuorten Akatemia on nuorten osallisuutta edistävä yhteistyöorganisaatio. Verkkosivuilta löydät tietoa ajankohtaisista hankkeista ja työpajoista sekä valmista materiaalia opetukseen.
YLEn Elävä arkisto
Elävä arkisto on Yleisradion taustoitettu ja teemoitettu arkistopalvelu, jossa voi katsoa YLEn televisio-ohjelmia eri vuosikymmeniltä.
Elokuvaviikko ja Elokuvakasvatusta kouluihin -sivu
Koulujen elokuvaviikko on perusasteen kouluille suunnattu elokuvakasvatuksellinen teemaviikko. Elokuvaviikon sivut ja sen Elokuvakasvatusta kouluihin -osio materiaaleineen ovat käytettävissä koko vuoden. Materiaalien avulla elokuvakasvatus on helppo ottaa mukaan opetukseen pitkin lukuvuotta.
Elokuvapolku
Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) julkaisema verkkopalvelu on suunniteltu kouluissa tehtävän elokuvakasvatuksen tueksi. Elokuvapolku-sivu tarjoaa elokuvanäytteitä ja -materiaaleja koulujen opetuskäyttöön maksutta.
Elonet
Elonetissa on katsottavissa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin omistamat pitkät elokuvat. Elokuvien digitointityö jatkuu ja kokoelma karttuu jatkuvasti. Pitkien elokuvien lisäksi palvelussa on vapaasti katsottavissa tuhansia mainos-, dokumentti- ja lyhytelokuvia sekä muita filmikatkelmia yli sadan vuoden ajalta.
Mediakompassin kuvakoulu
Ylen tuottama opas fiktio- ja dokumenttielokuvan ideoimiseen ja toteuttamiseen.
Museoliiton Museot ja mediakasvatus -julkaisu
Museoliiton julkaisu Museot ja mediakasvatus antaa opettajille ja mediakasvattajille välineitä yhteistyöhön museoiden kanssa. Julkaisu on saatavana kokonaisuudessaan sähköisenä ja tulostettavana versiona Museoliiton sivuilta.
Koulukino
Koulukino on valtakunnallinen elokuvakasvatusyhdistys, joka kannustaa kouluja elokuvan pariin ja tarjoaa opettajille elokuvakasvatuksen välineitä.
Taidejemma
TaideJemma tekee näkyväksi lasten ja nuorten taiteen arkistoja ja aineistoja sekä edistää niiden tutkimuksellista ja taiteellista hyödyntämistä. Taidejemma toimii keskustelun ja tiedon välittämisen alustana, joka palvelee ja yhdistää tutkijoita, taiteilijoita, pedagogeja sekä erilaisia lasten ja nuorten taiteen tallentamisen parissa työskenteleviä tahoja. Sivustolla voit ilmoittaa arkistosta, aineistosta, tuoreesta näkökulmasta tai tutkimuksesta.
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät ja Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu
Kulttuuriympäristöpäiviä, European Heritage Days, vietetään 50 maassa. Päivien kymmeniin tuhansiin tapahtumiin osallistuu vuosittain noin 30 miljoonaa ihmistä. Kulttuuriympäristön tekijät eli European Heritage Makers on lapsille ja nuorille suunnattu kilpailu, jossa tutkitaan ja arvioidaan omaa ympäristöä ja sen kulttuuriperintöä.
Kuvataideopettajat ry
Kuvataideopettajat ry on kuvataideopetuksen asiantuntijayhteisö, joka tekee aktiivista yhteiskunnallista vaikuttamistyötä kuvataiteen ja visuaalisen kulttuurin opetuksen hyväksi.
Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto ry
Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto ry on lasten ja nuorten kuvataidekoulujen taustajärjestö.
Mediakasvatuskeskus Metka
Mediakasvatuskeskus Metka on valtakunnallinen mediakasvatusjärjestö, joka järjestää työpajoja, koulutuksia ja seminaareja sekä tuottaa opetusmateriaalia.
Lastenkulttuurikeskusten liitto
Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton sivustolta löytyy materiaaleja, taustatietoa ja verkostoitumismahdollisuuksia lastenkulttuuritoimijoille.
Lasten ja nuorten taidekeskus
Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö vaalii ja edistää lasten ja nuorten taidekasvatusta Suomessa. Taidekeskus arkistoi kotimaista ja kansainvälistä lasten ja nuorten taidetta sekä järjestää erilaista näyttely- ja taidekasvatustoimintaa paikallisesti ja valtakunnallisesti. Taidekeskuksen verkkosivuilla voi tutustua myös virtuaalinäyttelyihin.
Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo
Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon sivuilla on paljon valmista opetusmateriaalia arkkitehtuuri- ja muotoilupedagogiikan tueksi.
AV-arkki: Suomalaisen mediataiteen keskus
Suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkki on suomalaisen audiovisuaalisen taiteen säilyttäjä ja levittäjä. AV-arkin sivuilla voi katsoa ilmaiseksi suomalaista videotaidetta eri vuosikymmeniltä.
Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura
Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura tukee lasten ja nuorten kulttuurista osaamista ja osallisuutta kulttuuriperintöön. Sivuilta löytyy tietoa muun muassa erilaisista hankkeista ja tapahtumista.
Tietoa tekijänoikeuksista
Tekijänoikeusjärjestöjen sivuilta löytyy tietoa tekijänoikeuksista ja niiden opettamisesta. Esimerkiksi luovan alan tekijänoikeusjärjestö Kopioston sivuilta löytyy selkeästi koottu Tekijänoikeuden ABC. Kuvasto ry on visuaalisen alan taiteilijoiden, Teosto musiikin tekijöiden ja Kopiosto luovan työn tekijöiden, esittäjien ja kustantajien tekijänoikeusjärjestö.