Nyheter

Alina Heywood: Demokrati har gett mig möjligheter att påverka

Erfarenheter
Alina Heywood från Åbo önskar att unga ska få sin röst hörd bättre i beslutsfattande som gäller dem.

Euroopan nuorisoviikon kampanjakäyttöön - Alina Heywood

"Jag är ung och därför är jag intresserad av att påverka frågor som gäller ungdomar. Ungas välbefinnande och utbildning ligger mitt hjärta nära. Jag upplever också klimatångest och vill påverka det att vi ska ha ett klimat där också vi unga kan leva i framtiden.

Jag gick med i Åbo ungdomsfullmäktige av nyfikenhet. Ganska snabbt fattade jag att där gick det att påverka stadens ärenden på riktigt. På det sättet fick jag positiva erfarenheter av att påverka. Jag var uppställd i kommunalvalet och fick så många röster att jag blev ersättare i stadsfullmäktige. Det var då jag började inse att folk litar på mig. Jag har lätt för att uppträda och representera andra. Att påverka är en grej som jag gillar. Därför beslöt jag mig för att ställa upp i riksdagsvalet.

Det är inte alltid lätt för unga att få vara med och påverka. I Åbo måste vi kräva att få plats för att påverka. Till exempel tog det åratal av arbete att få ungdomsfullmäktige med i nämnderna. Unga måste själva bana väg för sig. Det har varit utmanande, men läget börjar småningom bli bättre. Men fortfarande hörs inte ungas röst i samhället så starkt som den borde. Unga får till exempel inte rösta. Jag tycker att sänkt rösträttsålder borde övervägas.

Lyckligtvis har unga andra sätt att påverka än att rösta, till exempel föreningsverksamhet. Också olika kampanjer på sociala medier och till exempel klimatstrejk är sätt som ungdomar kan använda för att påverka. Unga påverkar också ofta genom sina konsumtionsval.

Det borde finns fler unga med i olika expertgrupper som deltar i beslutsfattande. Det är riksdagens och ministeriernas uppgift att ta med unga i det här. Nu får olika organisationer uttala sig när det förbereds lagar som inverkar på unga, men det skulle vara ännu bättre om unga fick uttala sig direkt om alla frågor.

Jag är medveten om att jag har haft bättre möjligheter att påverka än många andra ungdomar. På det sättet har jag varit privilegierad. Jag är social till min natur och det känns naturligt för mig att ta plats och prata offentligt. Om man till exempel vill påverka som riksdagsledamot, så är det enklare att komma igång om man kan uppträda naturligt. Men jag upplever ändå att det behövs människor av alla de slag för att fatta beslut om saker och ting. Det hjälper om man vågar säga sin åsikt.

Demokrati och påverkan ligger nära mitt hjärta. De har betytt mycket för mig. Det att alla kan påverka våra gemensamma angelägenheter är något verkligt fint. Läget för demokrati är bra i Finland. Hos oss fungerar demokratin. Jag är tacksam över demokratin. Den har gett mig möjligheter att påverka viktiga saker."

Text: Anna Takala

Det borde finns fler unga med i olika expertgrupper som deltar i beslutsfattande. Det är riksdagens och ministeriernas uppgift att ta med unga i det här.

Vem

Alina Heywood
● 20 år
● Bor i Åbo, bodde i England som barn
● Ersättare i stadsfullmäktige
● Har suttit flera år i Åbo ungdomsfullmäktige och varit ordförande för Finlands Ungdomsfullmäktiges Förbund rf
 

 

Mellan den 29 april och den 5 maj anordnas många evenemang i Europa på temat ”Demokratin och jag”. Europeiska ungdomsveckan hålls vartannat år och ska uppmärksamma och främja ungdomsverksamhet genom evenemang i alla de länder som deltar i Erasmus+. Det finns många lokala aktiviteter i länderna att välja mellan. Dessutom kommer ungdomar, projektdeltagare, ungdomsorganisationer och beslutsfattare att samlas för ett EU-evenemang i Europaparlamentet i Bryssel.