Nyheter

Erfarenhetsberättelse: En enklare vardag under utbytet tack vare stöd för mobilitet utan hinder

Erfarenheter Erasmus+ Erasmus+ Högskoleutbildningen Internationalisering Jämlikhet och delaktighet
För den 30-åriga studeranden vid Aalto-universitetets handelshögskola Sanna Larke var det en självklarhet att åka på utbyte, eftersom utbyte är en obligatorisk del av magisterexamen i internationellt ledarskap CEMS inom programmet Global Management.
Opiskelija yliopiston edessä

Sanna har Ehlers-Danlos syndrom där ett kromosomfel leder till en störning i kollagenproduktionen, påverkar hela kroppen och gör det svårare för henne att röra sig. Då Sanna sökte information om Erasmus-stöd fick hon veta om stödet för mobilitet utan hinder.

Sanna uppmuntrar att i god tid ta reda på arrangemangen i utbytesmålen.

– Jag skickade till skolor som jag tänkte att jag skulle kunna och vilja åka till frågor om tillgänglighet, hälsovård, specialarrangemang och boende. Sedan samlade jag ihop en helt traditionell tabell över dessa svar och tittade sedan vilka som vore de lämpligaste.

Irland toppade listan.

Stöd för mobilitet utan hinder underlättade vardagen och minskade stress

Sanna tycker att Dublin var en strålande utbytesstad med en kombination av bystämning och internationell atmosfär.

– Det bästa under utbytet var absolut vårt sällskap. Vi hade en mycket sammansvetsad CEMS-gemenskap. Därutöver var det bästa de företagsbesök som ordnades av CEMS-byrån, till exempel på Google, och känslan av att lyckas, att man kunde leva i ett främmande land trots sin sjukdom.

Sanna hade föreläsningar tre dagar i veckan och dessutom möten som gällde ett businessprojekt. För att göra det lättare att ta sig till olika platser försökte Sanna ordna besök nära varandra, eftersom den närmaste busshållplatsen låg en kilometer bort från lägenheten. Sanna blev överraskad över den dyra kollektivtrafiken, även om hon hade hört om det på förhand. De hjälpsamma människorna däremot var en positiv överraskning.

– När jag släpade på mina tunga varukassar så var det ofta någon som stannade och frågade om de kunde hjälpa mig och bära kassarna en stund, berättar Sanna.

Stöd för mobilitet utan hinder gjorde det möjligt att röra sig smidigt i Dublin. Sanna fick stöd för boendekostnader samt för kostnader för kollektivtrafik och taxikostnader från flygplatsen. Sanna hade tagit ett banklån för utbytet, och tack vare stödet för mobilitet utan hinder kunde hon återbetala det snabbare än planerat. Sanna skulle ha åkt på utbyte även utan stöd för mobilitet utan hinder, men stödet hade en stor betydelse.

– Fördelen var att jag kunde återbetala lånet snabbare och använda kollektivtrafik friare. Jag behövde inte hela tiden tänka att här har jag åter en extra utgift, berättar Sanna.

Utbytet en fördel vid arbetssökning

Opiskelija vaihdossa

Sanna upplever att hon har haft nytta av utbytet särskilt med tanke på arbetslivet. För närvarande håller Sanna på att söka till praktik i utlandet och för vissa platser är internationell erfarenhet ett krav eller ett önskemål.

– Mina studier har alltid varit mycket internationella, men en utbytesperiod i utlandet ger olika erfarenheter i en främmande miljö. Jag fick även möta representanter för olika företag och höra om rekryteringsprocesser. Vi träffas säkert med studiekompisarna senare också, antingen på grund av arbete eller på fritiden.

Hjälp från patientföreningar och kamratstödsgrupper

Enligt Sanna var ansökningsprocessen för stöd för mobilitet utan hinder enkel och lätt. Det svåraste var att definiera vad hon skulle behöva stöd till och hur mycket, men annars var processen enkel.

Sannas råd är att i god tid kontakta skolor och söka information. Dessutom lönar det sig att kontakta lokala patientföreningar och kamratstödsgrupper.

– Jag kontaktade själv en sådan och fick värdefulla tips av personer som på riktigt bor i landet med samma sjukdom.

Sanna uppmuntrar andra med specialbehov att åka på utbyte.

– Sök med absolut! Erfarenheten var fantastisk och unik. Jag kommer aldrig att glömma den!

Se också en intervjuvideo med Sanna om utbytet

Bild: Sanna Larke och Anni Koponen