Nyheter

Internationell cirkus i Fredrikshamn

Erfarenheter Ungdomsväsendet Erasmus+ Ungdomssektorn ─ Youth in Action Internationalisering
Även om ett projekt inte genast får finansiering, betyder det inte att idén är dålig. Samarbete med tonårscirkusen i Fredrikshamn blåste nytt liv i idén som en cirkus i Slovenien hade.
Bänditreenit käynnissä

Med rätt samarbetspartner är det bäst att ställa in sig på framgångar. Så gick det för den slovenska föreningen Cirkus la Bulle vars första försök att arrangera en utbildning som kombinerade cirkus och ungdomsarbete stupade på finansieringsproblem.

Verksamhetsledare Katri Kotasaari vid tonårscirkusen i Fredrikshamn bekantade sig av en slump med la Bulles verksamhet och märkte att föreningen använde cirkusmetoder inom ungdomsarbete på ett liknande sätt som cirkusen i Fredrikshamn. Kotasaari är en verklig mångsysslare inom cirkus – ibland förvandlas hennes kök exempelvis till färgeri för scenkläder. Tonårscirkusen i Fredrikshamn erbjuder barn grundutbildning inom konst, framträdanden och har också en gamylgrupp där vuxna får ge sig hän åt cirkusens värld. Kotasaari har själv i tiderna varit elev vid cirkusen som grundades 1973.

Kursens innehåll var klart och kontakterna fanns, så Kotasaari förslog samarbete för la Bulles utbildare Anja Mikič.

”Jag frågade Anja om vi inte kan planera ett gemensamt nytt projekt”, berättar Kotasaari.

Det beslöts att Anja Mikič och Denis Crovellan från la Bulle skulle ansvara för utbildningen och evenemangsveteranen Kotasaari ta hand om de praktiska arrangemangen, som boende på hostel och måltider vid skolköket i Fredrikshamn.

Även om utbildningens innehåll var klart, måste projektet skrivas. Mejlen åkte av och an mellan kvinnorna och sätesmusklerna fick jobba, för det kunde gå upp till tio timmar vid datorn i ett kör innan Mikič och Kotasaari var nöjda med sin ansökan.

Förtroende och engagemang

Ansökan som inlämnades till Erasmus+ Youth in Action ledde till önskat resultat och i oktober förra året hann Kotasaari knappt hem och vända och nattsömnen blev kort. Tonårscirkusen i Fredrikshamn välkomnade 30 deltagare i olika åldrar från 11 länder för att studera cirkuspedagogik i en vecka. Det som alla hade gemensamt var att ingen hade tidigare erfarenhet av cirkus och att deltagarna arbetade inom ungdomssektorn.

Men vad innebär det fint klingande ordet cirkuspedagogik egentligen?

”Cirkus är ett utmärkt verktyg för ungdomsarbete. På cirkus lär man sig att man måste vara värd sitt förtroende och känna ansvar för andra. Om en i gruppen låter bli att göra något, kan 12 andra unga stå där med skägget i brevlådan.”

Ömsesidigt förtroende lär man sig exempelvis i parakrobatik. Om någon står på dina axlar, kan du inte plötsligt bara ge efter och låta ditt par dimpa i golvet.

På tonårscirkusen i Fredrikshamn lär sig deltagarna också engagemang och att allt inte serveras på silverfat.

”Vi har en förmånlig terminsavgift, cirka 50 euro per säsong, och i den ingår allt utom försäkring. Cirkusens medel insamlas gemensamt. Ungdomarna ger uppvisningar och arrangerar cirkuskalas, alla inkomster från dem går till cirkusens verksamhet. Samtidigt lär sig ungdomarna att pengar får man genom arbete. När vi ska iväg på ett gig packar jag inte ungdomarnas grejer, utan de måste själva se till att få allt med sig.”

Deltagarna sprider lärdomarna

Målet med utbildningen som tonårscirkusen i Fredrikshamn arrangerade var att visa hur olika cirkusformer kan användas till hjälp i ungdomsarbete. Alltså fick deltagarna i workshoppar prova på bland annat parakrobatik, jonglering och att forma en ballong. Utbildningen kulminerade i en föreställning som deltagarna förberett vid centralskolan i Fredrikshamn, där eleverna var fascinerade av det de fick se.

”Hela utbildningen var en framgång. Det som gladde mig speciellt var att kursdeltagarna tränade så mycket på sin egen tid med ungdomarna i vår cirkusskola. Det var fantastiskt att se hur fullständigt deltagarna var med på allting.”

Kotasaari är också glad över att nästan alla deltagare i evalueringsformuläret svarade att de tänker använda cirkus som hjälpmedel i ungdomsarbetet i sitt hemland.

Tonårscirkusen i Fredrikshamn utvidgade sitt nätverk och Kotasaari och cirkusens ungdomar håller fortfarande kontakt med de nya bekantskaperna. Kotasaari har hört att några deltagare redan har hållit workshoppar för unga. Någon har lagt upp en undervisningsvideo på nätet, en annan har köpt en enhjuling som var ett minst sagt populärt redskap under utbildningen.

”Enhjulingen som jag lånade åt kursdeltagarna kördes i bitar”, säger Kotasaari och skrattar gott.

Text: Anitra Rönkkö