Nyheter

Internationellt klimatmöte för skolelever ordnas i Finland

Aktuellt Grundläggande utbildning Gymnasieutbildning Klimat
I månadsskiftet maj─juni samlas skolelever och lärare från hundra olika länder till världsklimatmötet för skolelever i Finland för att diskutera klimatförändringen och skogarnas roll i stävjandet av klimatförändringen. Det viktigaste målet för konferensen är att de unga 14─17-åringarnas röster ska bli hörda samt att uppmuntra dem till att tillsammans vidta åtgärder för att stoppa klimatförändringen.
World Summit of Students for Climate

Klimatmötet ordnas 29.5–5.6.2019 av organisationen ENO Schoolnet i samarbete med Helsingfors och Joensuu städer samt jord- och skogsbruksministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, utrikesministeriet och Utbildningsstyrelsen. Konferensens beskyddare är republikens president Sauli Niinistö. 

Konferensen inleds i Liperi och Joensuu, medan den senare delen, från och med 3.6 hålls i Helsingfors där klimatmötet också avslutas på Världsmiljödagen 5.6. Elever och studerande kommer att arbeta både tillsammans och skilt för sig med olika klimatrelaterade teman. På programmet finns grupparbeten, workshoppar, föreläsningar och besök till olika platser. En av dagarna tillägnas åt att planera träd och hör ihop med en trädplanteringskampanj som riktar sig till alla världens skolor och som ska uppmuntra alla att plantera träd. Målet är att trädplanteringen ska bidra till att binda 3 miljoner ton koldioxid före år 2025. 

Finländska lärare – anmäl er till lärarnas programdel!

Lärarna i Finland har en unik chans att delta i programmet som riktar sig till lärare 4.6 och få arbeta med internationella kollegor kring teman som till exempel cirkulär ekonomi och ny pedagogik. Föreläsningar och workshoppar ordnas i Finlandiahuset, centrumbiblioteket Ode, Museet för nutidskonst Kiasma och Meteorologiska institutet. 

Anmälan till seminariedagen är bindande och ska göras senast 22.5. Tillställningen är avgiftsfri.

Mera information