Nyheter

Kostnaderna för att höja läropliktsåldern utreds

Utbildning och examina Yrkesutbildning
Arbetet med att bereda läropliktsreformen i enlighet med regeringsprogrammet har inletts. För att kunna höja läropliktsåldern förutsätts att utbildningen på andra stadiet är avgiftsfri. I detta beredningsarbete finns det behov av att komplettera de uppgifter som tidigare samlats in om kostnaderna för att avlägga examina. Tilläggsutredningarna berör yrkesutbildningen.
Kuvituskuva, sähköasentaja sähkökaapilla

Utbildningsstyrelsen skickar ut en enkät till alla utbildningsanordnare, där man ber utbildningsanordnarna bedöma de faktiska kostnaderna per examen ifråga om alla yrkesinriktade grundexamina. Enligt planen skickas enkäten ut under vecka 46 och svarstiden kommer att vara ungefär tre veckor.

Utbildningsstyrelsen vill ge alla utbildningsanordnare möjlighet att redogöra för de faktiska kostnaderna för utbildningen och lyfta fram modeller som har främjat utbildningens avgiftsfrihet. Vi hoppas få svar om alla yrkesinriktade grundexamina.

För kännedom: Undervisnings- och kulturministeriet ordnar fyra regionala workshoppar om den höjda läropliktsåldern. En av dem ordnas på svenska i Helsingfors 16.12. De tre andra ordnas på finska i Helsingfors 4.12.2019, i Jyväskylä 9.12.2019 och i Uleåborg 13.12.2019.