Nyheter

140 finländska organisationer ansökte om Erasmus+ -ackreditering

Program Erasmus+ Erasmus+ Vuxenutbildningen Erasmus+ Yrkesutbildningen Erasmus+ Allmänbildande utbildningen Internationalisering
De första stegen mot den nya programperioden inom Erasmus+ har tagits hösten 2020 då organisationer och nätverk inom utbildningssektorn ansökte om Erasmus+ -ackreditering för sin internationella verksamhet. Ackrediteringen ger möjlighet till ett mer långsiktigt och kvalitetssäkrat internationellt samarbete.
Kuvituskuva: osallistujat nauravat kokouksessa

Ansökan om Erasmus+ -ackreditering för allmänbildande utbildning, yrkesutbildning och vuxenutbildning avslutades den 29 oktober 2020. Sammanlagt 140 finländska organisationer eller koordinatorer för organisationsnätverk ansökte om ackreditering: 69 inom allmänbildande utbildning, 60 inom yrkesutbildning och 11 inom vuxenutbildning. 

Inom högskoleutbildningen har ackrediteringsförfarandet, det vill säga ansökan om Erasmusstadgan för mobilitet, tillämpats redan länge och inom yrkesutbildningen har man ansökt om ackreditering sedan år 2014. Under den nya programperioden tas ackrediteringsförfarandet också i bruk inom allmänbildande utbildning, vuxenutbildning och inom ungdomssektorn samt i allt högre utsträckning även inom yrkesutbildningen.

Erasmus+ -ackreditering ꟷ ett medlemskort till mobilitetsverksamheten inom programmet Erasmus+

Erasmus+ - ackreditering innebär ett kvalitetssäkrat ”medlemskap i Erasmus+”: organisationer och nätverk bekräftar den operativa och strategiska långsiktigheten i sin verksamhet och förbinder sig till att följa Erasmus+ -programmets kvalitetsstandarder. Ansökningarna om ackreditering utvärderas utgående från ackrediteringskriterier som är desamma för alla länder som deltar i programmet Erasmus+. Besluten om ackreditering fattas vid Utbildningsstyrelsen i februari. 

Organisationerna som beviljas ackreditering får av Utbildningsstyrelsen ett formellt erkännande om att organisationens internationella verksamhet uppfyller kvalitetskraven som ställs av Europeiska kommissionen. För en organisation som beviljats ackreditering garanteras regelbunden finansiering för elev-, studerande- och personalmobilitet under hela programperioden. Ackrediteringen ger på det här sättet möjlighet till mer långsiktigt och strategiskt internationellt samarbete för organisationerna. 

 Det här är ett tydligt budskap från kommissionen om att man vill göra den internationella mobiliteten till en del av utbildningsorganisationernas kontinuerliga verksamhet, säger ledande sakkunnig Sari Turunen-Zwinger från Utbildningsstyrelsens enhet för internationaliseringstjänster för yrkesutbildning. Det var glädjande att se hur ivrigt finländska organisationer och nätverk inom utbildningssektorn ansökte om ackreditering redan under denna första ansökningsomgång. Det här tyder på att man trots läget med coronaepidemin vill förbinda sig till att på lång sikt och strategiskt utveckla den internationella mobiliteten och samarbetet, fortsätter Turunen-Zwinger.

Ansökan om ackreditering förbereder för den nya programperioden inom Erasmus+ 

I anslutning till ansökan om ackreditering kunde man inte ännu ansöka om finansiering för mobilitetsperioder, utan organisationerna som fått ackreditering ska från och med våren 2021 på årlig basis lämna in sina finansieringsansökningar i samband med Erasmus+ - programmets ansökningsomgångar. 

Utöver ackrediteringen planerar kommissionen ny verksamhet för kortvariga mobilitetsprojekt. På det här sättet kan också nya aktörer pröva på mobilitetsverksamheten inom Erasmus+. Även sådana organisationer eller nätverkskoordinatorer, vars ansökan om ackreditering inte godkändes under denna ansökningsomgång, kan ansöka om finansiering för kortvariga projekt. Finansiering beviljas för ett års tid för elev-, studerande- och personalmobilitet.

Ansökan om ackreditering inom ungdomssektorn pågår med en kontinuerlig ansökan fram till 31.12.2021.

 

Ytterligare information:
Ledande sakkunnig Sari Turunen-Zwinger, tf. enhetschef, internationaliseringstjänster för yrkesutbildningen, tfn
029 533 8617, sari.turunen-zwinger[at]oph.fi