Nyheter

Begreppet cirkulär ekonomi syns i grundexamina inom byggnadsbranschen och i husteknik.

Utbildning och examina Examensgrunder De tekniska områdena
Grundexamina inom byggnadsbranschen och i husteknik är reviderade. I grundexamen inom byggnadsbranschen har ett av målen varit att främja cirkulär ekonomi. I grundexamen i husteknik har man preciserat examensstrukturen och de nya kompetensområdena i examen motsvarar helheter inom arbetslivet. Båda examina träder i kraft 1.8.2021.
Kuvituskuvassa rakennustyömaalla siirretään elementtiä

 

Cirkulär ekonomi motverkar klimatförändringen och förebygger en utarmning av naturens mångfald. I samband med revideringen av grunderna underströk experterna inom byggnadsbranschen och husteknik starkt kompetensbehoven av hållbar utveckling och cirkulär ekonomi. I revideringen använde man därtill responsen av de enkäter om examensgrunder och utvecklingsbehov som år 2019 gjordes bland experter inom byggnadsbranschen

 

Hållbar utveckling och cirkulär ekonomi

I grundexamen inom byggnadsbranschen syns begreppet cirkulär ekonomi tydligt i de nya examensdelarna. I fortsättningen kan den studerande stärka sitt kunnande i hantering av förorenad mark på en byggarbetsplats, byggande av avloppssystem i glesbygdsområde eller att ordna avfallshantering på byggarbetsplats.

Även i examensdelarna i grundexamen i husteknik har man fastställt krav på yrkesskicklighet för säkerheten under arbetet och hållbar utveckling. I examensdelarna har man lagt till krav på yrkesskicklighet bland annat för användning av naturresurser enligt behov, att följa planen för avfallshantering och sortering av avfall.

 

Nya kompetensområden i grundexamen i husteknik

I grundexamen i husteknik har tydligare studievägar skapats för byggnadsplåtslagare och teknisk isolerare. De nya kompetensområdena har utarbetats för arbetslivets behov. Med revideringen hoppas man att ett intresse väcks för byggnadsplåtarbeten och teknisk isolering samt att antalet kommande sakkunniga inom branschen ökar.

 

Nya bedömningskriterier införs

Nya kriterier för bedömning av kunnande införs i de reviderade examensgrunderna. I fortsättningen bedöms kunnandet med generiska, för alla grundexamina gemensamma kriterier. I bedömningen med de nya kriterierna fästs uppmärksamhet bland annat på hur självständigt och samarbetsvilligt den studerande arbetar och vilka problemlösningsfärdigheter hen har. Bedömningsskalan för grundexamina är även i fortsättningen på fem nivåer. 

 

Utbildningsstyrelsen stöder införandet av nya grunder

De nya examensgrunderna för byggnadsbranschen och husteknik träder i kraft 1.8.2021.  Studerande som har inlett avläggandet av examen under våren 2021 har rätt att avlägga examen enligt i kraftvarande grunder till och med 31.7.2025. Införandet av de reviderade grunderna stöds med webinarier som ordnas i februari 2021.Under dessa presenteras de nya grunderna och man diskuterar om hur revideringen påverkar vardagen i läroanstalterna

I grundexamen inom byggnadsbranschen studerar årligen cirka 11 000 studerande och cirka 6000 inom grundexamen i husteknik.

 

Mer information

Mer information om de reviderade grunderna för grundexamen inom byggnadsbranschen och i husteknik ges av överingenjör Arto Pekkala per e-post arto.pekkala [at] oph.fi (arto[dot]pekkala[at]oph[dot]fi).