Nyheter

I år firas Erasmus+ -programmet i huvudsak virtuellt

Program Erasmus+ Internationalisering
#ErasmusDays ordnas i år den 15-17 oktober. Under dagarna, som ordnas för fjärde gången, uppmärksammas Erasmus+-programmet med nästan 4 000 evenemang på olika håll i världen och man sprider information om erfarenheterna och lärdomarna från Erasmus+ -programmets utbildnings-, ungdoms- och idrottsprojekt.
#ErasmusDays kommer igen

I Finland har många grundskolor, gymnasier, yrkesläroanstalter, högskolor och andra organisationer ivrigt engagerat sig i att ordna egna #ErasmusDays-evenemang. Det finns ett varierande utbud med allt från utmaningar i sociala medier till robotikworkshoppar och från fotoutställningar till videor och digitala konferenser. Plats bland evenemangen får också en natturnering! 

Så gott som alla 26 evenemang i Finland arrangeras i år virtuellt med hjälp av de erfarenhter och kunskaper man fått i samband med undantagssituationen. Största delen av evenemangen har en koppling till organisationernas pågående Erasmus+-projekt och under #ErasmusDays delar man med sig av lärdomarna från dessa projekt. Många läroanstalter presenterar också möjligheterna som Erasmus+-programmet erbjuder för sina studerande och sin personal.

Det finns många sätt att delta

#ErasmusDays riktar sig till alla som är intresserade av internationellt och europeiskt samarbete. Alla organisationer och privatpersoner som deltar i Erasmus+-programmet kan delta – och sätten att medverka är många. Du kan ordna ett eget evenemang eller dela med dig av dina erfarenheter i sociala medier med nyckelordet #ErasmusDays. 

Information om olika evenemang samlas på en gemensam europeisk plattform, erasmusdays.eu. Via tjänsten kan du anmäla ditt eget evenemang eller kolla in vad som ordnas i Finland eller på övriga håll i Europa. 

Över 300 000 finländare har deltagit i programmet

Finland har medverkat i Erasmus+-programmet och programmen före det allt sedan år 1992. Över 300 000 finländare har deltagit i utlandsperioderna som understöds av Erasmus+. Därtill har många medverkat i utvecklingsprojekt som har haft som mål att genom internationellt samarbete utveckla undervisningen, utbildningen, ungdomsverksamheten och idrotten. Enligt Mikko Nupponen, ledare för Erasmus+-programmets nationella byrå, har Erasmus+-programmet haft en stor inverkan på internationaliseringen i Finland.

– Deltagarna har fått erfarenheter och har utvecklat sin internationella medvetenhet och färdigheter som behövs i arbetslivet. Lärarna har bildat nätverk och bland annat utvecklat sina undervisningsmetoder. Yrkesutbildade personer inom olika branscher har genom internationellt samarbete utvecklat sitt kunnande och fått nya verktyg och internationella nätverk som stödjer det egna arbetet. Läroanstalterna och organisationerna har fått stöd av programmet för att utveckla sin verksamhet enligt sina strategier. I en global värld är internationellt samarbete ett naturligt sätt att utveckla verksamheten och lösa problem. Internationalisering lönar sig alltid, sammanfattar Nupponen.

Erasmus+ är Europeiska unionens utbildnings-, ungdoms- och idrottsprogram som understöder olika former av utlandsperioder, europeiskt samarbete och växelverkan mellan olika instanser. Den pågående programperioden sträcker sig från 2014 till 2020. År 2021 inleds en ny sjuårig programperiod inom Erasmus+. Den nya programperioden är ännu grönare, digitalare och mer engagerande än tidigare.