Nyheter

Ny betygsföreskrift i yrkesutbildningen i kraft 1.2.2021

Utbildning och examina Yrkesutbildning Bedömning och betyg
Utbildningsstyrelsen har reviderat betygsföreskriften för yrkesutbildning och handledande utbildning. I betygsföreskriften slår man fast de uppgifter som utbildningsanordnarna ska föra in i betygen och bilagorna till dem. Med den nya föreskriften vill man klargöra uppgifterna och innehållet i betygen. Därtill får utbildningsanordnarna anvisningar om hanteringen av sekretessbelagda uppgifter.
Kuvituskuvassa kädet, jotka kättelevät

Utbildningsstyrelsen gav 20.11.2020 en föreskrift för yrkesutbildningen om vilka uppgifter som ska föras in i betygen och intygen och i bilagorna till dem. Den nya föreskriften med bilagor (OPH-2147-2020) ersätter den betygföreskrift som nu är i kraft (OPH-54-2018) från och med 1.2.2021.

Enligt lagen om yrkesutbildning bestämmer Utbildningsstyrelsen vilka uppgifter som ska föras in i betygen och intygen och i bilagorna till dem. Den reviderade betygsföreskriften har utarbetats i samarbete mellan sakkunniga på undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen. Därtill genomförde Utbildningsstyrelsen i oktober en för alla öppen utlåtanderunda för att utveckla utkastet till föreskriften.  

 

Strukturen i betygsföreskriften blir tydligare

Med en tydligare betygsföreskrift vill man stöda utbildningsanordnarna i utfärdandet av betygen. Tydligheten innebär bland annat att det för varje betygstyp finns en skild uppgiftsförteckning. Till exempel finns det nu egna kapitel om examensbetyget och intyget över den studerandes kunnande.

Ändringarna gäller även betygsanteckningar om anpassad bedömning samt bedömning av kunnandet då man avviker från mål och krav i en examensdel. I fortsättningen slopas de verbala beskrivningarna och avvikelser från kraven på yrkesskicklighet antecknas i betygen på ett nytt sätt.

Därtill har man reviderat punkter som bland annat gäller hanteringen av sekretessbelagda uppgifter, referensramen för examina, hänvisningar till uppgifter om erkännande av kunnande och anteckningar om grundläggande yrkeskompetens inom transportbranschen.

 

Revidering av anvisningarna 

Utbildningsstyrelsen reviderar också anvisningarna för betyg i yrkesutbildningen. Anvisningarna gäller bland annat processen för utfärdandet av betyg, beräknandet av medeltal i betygen över yrkesinriktade examina och höjning av vitsord samt hänvisningar som berör erkännande av kunnandet, anpassning av bedömning av kunnandet och avvikelse från kraven på yrkesskicklighet eller målen för kunnandet. De reviderade anvisningarna publiceras i januari 2021.

Stöd i implementeringen av föreskriften 

Man kan bekanta sig med betygsföreskriften på Utbildningsstyrelsens webbsidor. Utbildningsstyrelsen ordnar infotillfällen på nätet 10.12.2020 och 14.12.2020, där man presenterar och diskuterar innehållet i betygsföreskriften. Infotillfället ordnas på finska, men det går bra att ställa frågor på svenska 

 

Mer information

Mer information om den nya betygsföreskriften ger undervisningsrådet Markku Kokkonen

 per e-post på adressen, markku.kokkonen [at] oph.fi.