Nyheter

Ny handbok för att motarbeta mobbning

Lärare och pedagogisk personal Grundläggande utbildning Gymnasieutbildning Yrkesutbildning Välbefinnande Lärare och pedagogisk personal
Utbildningsstyrelsen har publicerat en handbok i att förebygga och hantera mobbning i skolor och läroanstalter. Utöver den omfattande handboken har man också utarbetat presentationsmaterial som skolorna kan använda och affischer som riktar sig till eleverna och föräldrarna.
Kram

Utbildningsstyrelsens handbok är den första nationella anvisningen för det mobbningsförebyggande arbetet i skolorna inom den grundläggande utbildningen och läroanstalterna på andra stadiet.

I handboken behandlas agerandet i en mobbningssituation som en process som sträcker sig från tidig upptäckt till olika sätt att ingripa. Därtill presenteras bland annat utbildningsanordnarens, rektorns, lärarens samt elev- och studerandevårdens ansvar och skyldigheter, den centrala lagstiftningen samt samarbetet med olika myndigheter. I handboken beskrivs också vilka skyldigheter och rättigheter eleverna och vårdnadshavarna har och den tar även fasta på utmaningar när det gäller mobbning som sker på nätet.

Mobbning som sker på nätet behandlas som en egen helhet i handboken och till de delar det behövs även i de övriga avsnitten. Handboken innehåller konkreta råd för utbildningsanordnarna, rektorerna, lärarna, personalen inom elev- och studerandevården, de studerande och eleverna samt vårdnadshavarna om hur man ska gå till väga i en mobbningssituation.

Vi publicerar handboken och stödmaterialen på svenska inom kort.