Nyheter

Nya grunder för yrkes- och specialyrkesexamina i informations- och kommunikationsteknik

Utbildning och examina Examensgrunder De tekniska områdena Databehandling och kommunikation (IKT)
Digitaliseringen är en av vår tids mest betydande förändringskrafter. Genom digitaliseringen växer betydelsen av informations- och kommunikationsteknik inom alla branscher. Oberoende av om man strävar efter framgång i ekonomin eller välbefinnande för medborgarna, så kommer det att behövas kunnande inom informations- och kommunikationsteknik. Kompetensbehoven bland de yrkeskunniga är varierande och kunnandet måste uppdateras regelbundet. De nya grunderna för yrkes- och specialyrkesexamen i informations- och kommunikationsteknik som träder i kraft 1.1.2021 har utarbetats för att särskilt svara mot behovet av fortbildning och tilläggsutbildning bland dem som redan arbetar inom branschen.
Kuvituskuvassa mies ja nainen istuvat palaverissa

De snabba förändringarna inom informations- och kommunikationstekniken förutsätter att de yrkesverksamma inom branschen kontinuerligt uppdaterar sina kunskaper och utvecklar sitt kunnande. Yrkes- och specialyrkesexamina i informations- och kommunikationsteknik har reviderats för att svara mot behoven inom branschen. Utbildningsstyrelsen genomförde revideringen i brett samarbete med aktörerna inom branschen. 

 

Nya, bredare examina

En defintion av noggrant avgränsade karriärvägar är utmanande inom en bransch som befinner sig i ständig förändring. Därför har man också velat göra grunderna för examina i informations- och kommunikationsteknik så flexibla som möjligt. Examensgrunderna ger möjligheter för olika sätt att genomföra en examen utgående från den studerandes eller arbetslivets behov oberoende av om den studerande önskar avlägga endast en examensdel eler en hel examen. I fortsättningen kommer man också att ta in nya valbara examensdelar genast när det konstaterats finnas ett behov av det i arbetslivet.

I yrkesexamen i informations- och kommunikationsteknik kan de studerande på ett mångsidigt sätt specialisera sig på olika uppgifter på expert- och konsulteringsnivå. Uppgifterna kan bland annat gälla datanät, datasystem, cybersäkerhet, välfärdsteknik, elektronikproduktion, dataanalytik och maskininläring eller programutveckling. 

I specialyrkesexamen i informations- och kommunikationsteknik förvärar den studerande kunnande särskilt för ansvarsuppgifter inom planering, utveckling och ledning inom informations- och kommunikationsteknik. Den studerande kan specialisera sig på lösningar och projekthantering eller utveckling av informations- och kommunikationsteknik.

I yrkes- och specialyrkesexamina i informations- och kommunikationsteknik ingår i fortsättningen kunnande i data- och datakommunikationsteknik. Genom revideringen utgår yrkes- och specialyrkesexamina i data- och datakommunikationsteknik ur examensstrukturen.

 

De nya examensgrunderna träder i kraft 1.1.2021

De nya yrkes- och specialyrkesexamina i informations- och kommunikationsteknik träder i kraft 1.1.2021. De är möjligt att slutföra examen enligt de examensgrunder som ännu är i kraft under hösten 2020 ända fram till 31.12.2024

Om man är intresserad av att avlägga yrkes- eller specialyrkesexamen i informations- och kommunikationsteknik kan man ta kontakt med utbildningsanordnarna och fråga efter möjligheten till kontinuerlig ansökan.

 

Mer information