Nyheter

Utbildningsstyrelsen delar ut 15,3 miljoner euro för att utveckla kvaliteten och jämlikheten inom yrkesutbildningen

Utbildning och examina Yrkesutbildning Utveckling av utbildningen Kvalitet och utveckling Finansiering
Utbildningsstyrelsen öppnar den 1 september en ansökan om statsunderstöd för att förbättra kvaliteten och jämlikheten inom yrkesutbildningen. Utvecklingsåtgärderna genomförs som en del av undervisnings- och kulturministeriets och Utbildningsstyrelsens utvecklingsprogram Rätt att kunna som riktar sig till yrkesutbildningen.
Kokki, opettaja ja opiskelijoita opetusravintolan salissa maistelemassa päivän annosta.

Genom statsunderstödet vill man utveckla handledningen och förbättra de grundläggande färdigheterna, såsom läs- och räknefärdigheter, hos studerande i alla åldrar samt förbättra deras möjligheter att fortsätta sina studier efter avlagd examen. Genom understödet stärks också de studerandes välbefinnande, samhörighet och delaktighet samt läroanstalternas säkerhetskultur. Därtill vill man stöda utvecklingen av utbildningsanordnarnas förändringsledning samt utvecklingen av den pedagogiska ledningen och ledningen av tjänster.

Utvecklingsarbetet inom projekten kan till exempel fokusera på att effektivisera studiehandledningen i övergångsskedena, det vill säga övergången från ett utbildningsstadium till ett annat eller till arbetslivet, att stärka de studerandes påverkningsmöjligheter, utveckla studerandekårsverksamheten samt utveckla och sprida modeller för samarbetet mellan ungdomsarbetet och läroanstalterna. Med understödet vill man stöda aktörerna inom yrkesutbildningen, så att de på lång sikt kan utveckla yrkesutbildningen mot ännu högre kvalitet och en verksamhet som baserar sig på kunskap och interaktion.

- Då världen förändras behöver också utbildningen förändras, och yrkesutbildningen har också utvecklats mycket under de senaste åren. Med de rutiner och verktyg som nu utvecklas kan man till exempel svara på utmaningarna som utvidgningen av läroplikten och reformen av det kontinuerliga lärandet medför, konstaterar undervisningsrådet Kati Lounema, chef för Utbildningsstyrelsens enhet för yrkeskunnande.

Statsunderstödet kan sökas av anordnarna av yrkesutbildning och inom en ansökningsgrupp även av aktörer från tredje sektorn. Ansökningstiden börjar 1.9.2020 och slutar 15.10.2020. Finansieringsbesluten fattas i november–december.

Undervisnings- och kulturministeriet genomför utvecklingsprogrammet Rätt att kunna i samarbete med Utbildningsstyrelsen under åren 2020–2022. Programmet har som mål att säkerställa att alla studerande inom yrkesutbildningen får ett starkt yrkeskunnande och goda grundläggande färdigheter för arbete, livet och det livslånga lärandet.

Ytterligare information

Undervisningsrådet Sanna Laiho, tfn +358 29 533 1257
Undervisningsrådet Ingeborg Rask, tfn +358 29 533 1257 (svenskspråkig yrkesutbildning)
e-post: förnamn.efternamn [at] oph.fi