Nyheter

Utbildningsstyrelsens Cygnaeus-pris 2020 tar fasta på verksamhetssätt som främjar delaktighet och tillgänglighet

Aktuellt Jämlikhet och delaktighet
Cygnaeuspriset, som instiftades av Utbildningsstyrelsens föregångare, Skolstyrelsen, beviljades ursprungligen som ett arbetslivspris. År 2019 började man dela ut priset i nytt format.
Cygnaeus-palkintomitali

De nuvarande kriterierna för beviljandet av priset tar fasta på verksamhet som främjar lärande och som beaktar behoven hos olika elever och studerande, samt på jämlikhet och likabehandling. 

– En god undervisning grundar sig bland annat på likvärdigt och jämlikt bemötande, att man är medveten om elevernas och de studerandes olika sätt att lära sig samt att man har mod att använda och pröva varierande och även nya metoder, konstaterar undervisningsrådet Kati Costiander. I fjol gick Cygnaeus-priset till Kvinnoförbundet Unionens projekt, där man utvecklade en modell för genussensitiv småbarnspedagogik i det vardagliga arbetet i daghemmen. 

I år betonas särskilt verksamhetssätt som främjar delaktighet, tillgänglighet och inklusion. Pristagaren väljs av projektsakkunnig Michaela Moua och professor Markku Jahnukainen. Priset är en Cygnaeus-medalj som formgivits av Essi Renvall och den tilldelas en person, ett samfund eller ett projekt som arbetar med formellt, informellt eller icke-formellt lärande. 

Prisceremonin ordnas den 24 november 2020 antingen vid Utbildningsstyrelsen eller som ett digitalt evenemang. Priset överräcks av Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen

Nominera en kandidat till Cygnaeus-priset senast den 13 september 2020 genom att fylla i webropolblanketten.