Nyheter

Världens största föräldrakväll 12 november klockan 18: En bra skoldag!

Aktuellt Grundläggande utbildning
Under världens största föräldrakväll får föräldrarna dela med sig av sina synpunkter på barnens och de ungas framtid – både vad gäller möjligheter och orosmoment. Under kvällen diskuterar vi vad som gör en bra skoldag och hur man genom samarbetet mellan hemmet och skolan kan stärka skolelevernas välbefinnande och framtidstro. Välkommen med!
Maailman suurin vanhempainilta -kampanjakuva

Med temat för världens största föräldrakväll En bra skoldag! - nu och i framtiden  
vill vi påminna om hur viktigt det är att kunna önska sin skolelev en bra skoldag, i alla situationer. 

– Det är viktigt att föräldrarna och vårdnadshavarna kan lita på att man i skolan tar hand om barnens och de ungas välbefinnande och stöder dem till exempel i bekymmer och utmaningar som läget med coronaviruset kan orsaka. För att bygga upp det här förtroendet är kontakten och mötena mellan skolan och hemmet viktiga och värdefulla, säger Föräldraförbundets verksamhetsledare Ulla Siimes.

Samarbetet mellan hemmet och skolan är av stor betydelse också för att upprätthålla en positiv framtidstro hos barnen och de unga.

– Lärarna och föräldrarna – alla vi vuxna – vill för vår egen del se till att barnen och de unga kan se positivt på framtiden även under ovissa tider. Jag hoppas föräldrakvällen även ger föräldrarna konkreta sätt att stödja barnens skolgång och idéer för samarbete med skolan men också med de övriga föräldrarna, säger Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen.

Världens största föräldrakväll sänds direkt den 12 november från klockan 18

Världens största föräldrakväll streamas direkt på nätet den 12 november klockan 18–19.15. Under kvällen ordnas också en nationell nätdiskussion för föräldrarna där sakkunniga från Utbildningsstyrelsen, Finlands föräldraförbund, Undervisningssektorns fackorganisation OAJ och Kommunförbundet svarar på frågor. Kvällens konferencier är Föräldraförbundets verksamhetsledare Ulla Siimes.

Föräldrakvällen inleds med undervisningsminister Li Anderssons hälsningar till föräldrarna. Därefter får vi höra hur de unga från Ylen Uutiskoulu (Yle Nyhetsskolan) ser på en bra skoldag. I föräldrakvällen deltar även forskare Silja Martikainen som pratar om barns och ungas kamratrelationer. Därtill berättar programledaren för podcasten Kuuleeko koulu och journalisten Anu Heikkinen hurdana budskap hon har fått av föräldrarna.

I paneldiskussionen med rubriken Mot framtiden diskuterar Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen, psykologiedoktor och psykoterapeut Tuija Turunen från Terveystalo samt framtidsexpert Otto Tähkäpää från Barn- och ungdomsstiftelsen.

Svara på förhandsfrågor inför Världens största föräldrakväll

Hur vet man att barnet har haft en bra skoldag? Vilka orosmoment eller möjligheter ser du då du tänker på framtiden för barnen och de unga? Och vad berättar din skolelev åt dig om sin skoldag? Svara på frågorna på förhand inför #världensstörstaföräldrakväll. Vi återkommer till svaren under kvällens gång.

Mera information om programmet och anmälningsanvisningar: maailmansuurinvanhempainilta.fi