Nyheter

Ungdomsvalet senareläggs: Anmäl din läroanstalt eller klass till Ungdomsvalet senast den 30 april

Lärare och pedagogisk personal Grundläggande utbildning Gymnasieutbildning Yrkesutbildning Lärare och pedagogisk personal
Ungdomsvalet ordnas i maj på grund av den nya tidtabellen för kommunalvalet. I Ungdomsvalet får elever och studerande bekanta sig med valförfarandet, partier och kandidater samt rösta på samma sätt som i det egentliga kommunalvalet. De ungas nationella valresultat publiceras på Yle Nyhetsskolans valdag i Yles kanaler.
Nuorisovaalit, ungdomsvalet

Ungdomsvalet är ett demokratifostrande valevenemang som riktar sig till alla unga och som ordnas i grundskolorna, läroanstalterna på andra stadiet och inom övrig ungdomsverksamhet, alltid i samband med nationella val. Ungdomsvalet är ett evenemang som ger möjligheter till undervisning och lärande, och där de unga får rösta på samma partier och kandidater som i det egentliga kommunalvalet. Genom att delta i Ungdomsvalet får de unga en konkret erfarenhet av att rösta redan innan de officiellt fått rösträtt. I Ungdomsvalet mäts också kandidaternas och partiernas understöd bland de unga, och Ungdomsvalet är ett ypperligt sätt att göra de ungas röster hörda.

Ungdomsvalet flyttas till maj i och med att kommunalvalet senareläggs

Eftersom de unga röstar på samma kandidater som deltar i det egentliga kommunalvalet, och kandidaterna fastställs först den 14 maj, senareläggs Ungdomsvalets röstningstid fram till 17–21 maj. Även anmälningstiden till Ungdomsvalet har förlängts fram till den 30 april. De som redan hunnit anmäla sig kan uppdatera sina deltagaruppgifter fram till anmälningstidens sista dag.

Läroanstalterna och skolorna ordnar Ungdomsvalet tillsammans med de unga. Ungdomsvalet ordnas traditionsenligt med valurna, och eleverna och de studerande fungerar själva som valförrättare. Valkretsen i Ungdomsvalet bestäms utifrån den kommun läroanstalten eller skolan är belägen i och alla unga under 18 år har rösträtt i valet. Läroanstaltens eller skolans eget valresultat ska meddelas den nationella rösträkningen senast den 25 maj klockan 18.00. De ungas nationella valresultat publiceras på Yle Nyhetsskolans valdag i Yles kanaler den 26 maj 2021. Den egentliga kommunalvalsdagen hålls den 13 juni.

Som ett alternativ för alla som anmält sig till Ungdomsvalet planeras också möjligheten att delta på distans och att rösta med digitala förbindelser. I valguiden som skickas till läroanstalten eller skolan finns också tips på hur valet kan ordnas på ett coronasäkert sätt i läroanstalten eller skolan.

Anvisningar och material som stöd för läroanstalten eller skolan

Anmäl din läroanstalt eller klass till Ungdomsvalet fram till slutet av april! De läroanstalter och skolor som har anmält sig får anvisningar för Ungdomsvalet med e-post samt utskrivbart valmaterial. I meddelandet finns också en länk med vilken skolan eller läroanstalten meddelar röstresultatet till den nationella rösträkningen. Alla material finns tillgängliga på svenska och finska. För de unga valdeltagarna har också öppnats en egen valkompass. Valkompassen kan även användas för att diskutera valet i undervisningen. Använd nyckelorden #ungdomsvalet och #nuorisovaalit i kommunikationen kring Ungdomsvalet.

 

Ytterligare information:

Virva Viljanen, sakkunnig i delaktighet

Ungdomssektorns takorganisation i Finland Allians

nuorisovaalit(at)alli.fi

 

Texten har uppdaterats 17.3.