Nyheter

Bidrag har beviljats för europeisk mobilitet vid ansökningsomgång 2021 inom programmet Erasmus+ för högskolor

Program Högskoleutbildning Erasmus+ Erasmus+ Högskoleutbildningen Internationalisering
Kuvituskuva: osallistujat nauravat kokouksessa

Det bidraget som högskolorna ansökte om vid den första ansökningsomgången för europeisk mobilitet (KA131) under den nya programperioden inom Erasmus+ har beviljats. Beslutet är villkorligt och bekräftas när Europeiska kommissionen beviljar Utbildningsstyrelsen ett anslag.

Sammanlagt beviljades 11 805 970 euro i bidrag för europeisk mobilitet, drygt 750 000 euro mindre än i motsvarande ansökningsomgång i fjol (KA103). Minskningen beror på att mobiliteten minskat på grund av coronapandemin, varför högskolorna ännu har kvar medel som tidigare beviljats för utbyten. Nyttjandegraden för tidigare understöd har beaktats när stöden beviljats.

Utöver det beviljade bidraget överförs omkring en miljon euro ur EU-budgeten för Erasmus+ mobilitet till finansiering av partnerskapsprojekt inom högskoleutbildning (KA220-HED). Dessutom har nästan 450 000 euro avsatts för tilläggsstipendier för mobilitet som högskolorna kan ansöka om senare. För inkluderingsstöd, som på ansökan kan beviljas mobilitetsdeltagare med särskilda behov för deltagande i utbyten, har 30 000 euro avsatts.

Flerformsintensivprogram och kortvariga flerformsmobilitet för studenter inleds

En nyhet i den nya programperioden inom Erasmus+ är de flerformsintensivprogram (Blended Intensive Programmes, BIP) som högskolorna ordnar tillsammans med sina internationella partner.  Programmen erbjuder nya och mer flexibla former av kortvarig mobilitet där fysisk mobilitet kombineras med virtuellt lärande.  Under denna första ansökningsomgång beviljades 840 000 euro bidrag för 115 flerformsintensivkurser som finländska högskolor koordinerar för uppskattningsvis 2 100 utländska deltagare. Även de finländska högskolornas egna studenter och personal deltar i kurserna, och de finska högskolorna kan också skicka sina studenter och sin personal på motsvarande program utomlands.

Utöver de flerformsintensivprogrammen kan alla perioder av fysisk mobilitet i framtiden också kopplas till ett virtuellt utbyte, det vill säga att mobiliteten genomförs flerformt. Ett annat nytt element är kortvariga, flerforma studie- och praktikutbyten där en kort period av fysisk mobilitet kombineras med virtuella studier eller distansarbete. Den här typen av perioder medför nya möjligheter till mobilitet särskilt för personer som av någon anledning inte kan delta i långvarig fysisk mobilitet.

Erasmus+ stipendierna för studenter och personal oförändrade

Trots den minskade stipendiepotten kommer Erasmus+ stipendierna för studenter och personal att förbli på samma nivå som år 2020, vilket gör det lättare och enklare att administrera stöd för flera avtalsperioder samtidigt.

För studentutbyten beviljades 6 809 050 euro i EU-stöd (2020: 7 446 740 euro) och för praktik 1 503 450 euro (2020: 1 941 840 euro). Per ett studentutbyte beviljades 2 150 euro och per ett praktikantutbyte 1 950 euro. Stipendierna till högskolestudenter är alltefter destinationsland 470 euro och 420 euro i månaden för studentutbyte samt 620 euro och 570 euro i månaden för praktikantutbyte. Beloppen är oförändrade från föregående år.

För lärar- och personalutbyten beviljades totalt 984 700 euro i stöd, (2020: 1 461 180 euro). Stödet per utbyte blev 865 euro, förutom för högskolorna i Norra Finland som beviljades 950 euro per utbyte. Skälet till de varierande beloppen är att resekostnaderna till många utbytesdestinationer är högre från Norra Finland. Också stipendierna för personal är lika stora som år 2020.

Utöver utbytesstipendierna beviljades högskolorna också stöd för organisering av utbyten, det vill säga så kallat OS-stöd, till ett belopp av 1 668 770 euro (2020: 1 715 900 euro). OS-stödet per mobilitetsdeltagare var 400 euro för de första 100 deltagarna och för ytterligare deltagare 230 euro per deltagare.

Stöd för grönare resor och utbyten kan också äga rum utanför Europa

Miljöansvar är en av de prioriteringar som genomsyrar programmet Erasmus+. I högskolemobiliteten framkommer detta bland annat genom att mobilitetsdeltagarna uppmanas att uppmärksamma och reducera sitt miljöavtryck under utbytet och att i mån av möjlighet välja grönare resesätt. Mobilitetsdeltagarna uppmuntras även till grönare resesätt genom ett förhöjt resestipendium och beaktande av den längre restiden i den period som berättigar till stipendiet.

Under den nya programperioden kan högskolorna använda maximalt 20 procent av det bidrag som beviljas för europeisk mobilitet till mobilitet mellan partnerländer
Syftet med mobilitet mellan partnerländer är en så bred geografisk täckning som möjligt och samarbete med så många partnerhögskolor som möjligt.

Avtalsperioden förlängs

Under den nya programperioden för Erasmus+ för europeisk mobilitet varar avtalsperioden 26 månader. Den första avtalsperioden inleds sent, och avtalsperioden för 2021 är därför undantagsvis 1.9.2021–31.10.2023. Den längre avtalsperioden ger högskolorna flexibilitet för användning av stödet i en situation där genomförandet av mobiliteten i början av avtalsperioden fortfarande är delvis oklar på grund av coronapandemin.

Text: Sami Niemelä