Delaktighet får en starkare roll i den nya programperioden för Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren

I halvtidsutvärderingen under den föregående programperioden för Erasmus+ konstaterades att perioder utomlands och verksamhet i programmets projekt och nätverk ger beredskap för att agera i ett allt mer pluralistiskt samhälle. Därför har Europeiska kommissionen nu utarbetat en strategi för mångfald och inkludering för programmen Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren, och förordningarna om inrättande av programmen har kompletterats med ett kapitel om delaktighet. Målet är att med hjälp av programmen uppnå förändring som minskar ojämlikheten i samhället.
– Delaktigheten ska beaktas både på individ- och systemnivå. På bägge nivåer kan det finnas hinder som behöver göras lägre. Den nya programperioden svarar på det här, konstaterar Mika Saarinen, direktör för det nationella programkontoret för Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren i Finland.
Lättare att delta i programmen
Det har gjorts lättare för såväl individer som för organisationer att delta i programmen. Ansökningsprocessen för organisationerna har också förenklats. Organisationerna kan därtill ansöka om en kvalitetsgaranti som säkerställer finansiering för elev-, studerande- och personalmobilitet under hela programperioden.
Individerna erbjuds stöd för särskilda behov, intensifierat mentorskap och språkstudier. Vid sidan av längre perioder utomlands möjliggörs nu också kortvariga mobilitetsperioder. Det finns också bättre möjligheter att delta i virtuell mobilitet som genomförs i det egna hemlandet. Därtill erbjuds flerformsmobilitet, där en del av mobilitetsperioden genomförs i hemlandet. De kortaste perioderna utomlands kan pågå i 5 till 10 dagar. Samtidigt är det fortfarande möjligt att åka på utbyten för ett helt år.
Delaktighet ett av urvalskriterierna för organisationernas finansieringsansökningar
Ett av urvalskriterierna när organisationerna ansöker om finansiering är huruvida projektet tar fasta på frågor som berör delaktighet och mångfald. Med delaktighet avses bland annat att en person har möjlighet att vara del av för hen viktiga gemenskaper och har möjlighet att påverka i frågor som personen själv upplever som viktiga. Inom projekt som stärker delaktigheten kan man till exempel ordna perioder utomlands för personer som behöver särskilt stöd, främja motionsmöjligheter för personer i psykisk rehabilitering, eller främja lika möjligheter att delta i grundläggande konstundervisning oberoende av om man har behov av särskilt stöd eller har en funktionsnedsättning. När deltagandet i projekten lyckats som bäst har de visat sig stärka jämlikheten och öka känslan av samhörighet och tillhörighet i samhället.
Deltagandet i programmen har bevisligen stärkt delaktigheten och förmågan att ta initiativ
EU-programmen har under de föregående programperioderna haft bra resultat när det gäller att främja delaktighet, och målet är därför nu att få med allt fler personer som av olika orsaker kan ha svårare att delta i projekt. Sådana orsaker kan till exempel vara problem med hälsan, diskriminering, den ekonomiska situationen eller boendeortens avlägsna läge.
Inom ungdomssektorn har programmet ända sedan början haft som mål att förhindra marginalisering. Under den senaste programperioden var hela 30 procent av deltagarna i ungdomsprojekten i Europa unga som av olika orsaker kan ha svårare än andra att delta i projekten. Erasmus+-programmets effekter på ungdomssektorn har granskats ända sedan år 2009 i ett forskningssamarbete som omfattar hela Europa (RAY). Av resultatet framgår att deltagandet i ungdomssektorns projekt bland annat har utvecklat deltagarnas sociala och interkulturella färdigheter samt ökat förmågan att agera på ett sätt som gynnar hela gemenskapen.
Liknande resultat fick man också i en utredning som Europeiska kommissionen publicerade år 2019 och som tog fasta på vilka effekter programmet Erasmus+ har haft för högskoleutbildningen. Fler än 90 procent av de högskolestuderande ansåg att deltagandet i utbyten förbättrade deras färdigheter att arbeta och samarbeta med personer från olika kulturer. Utbytet inverkade positivt även på de studerandes samhälleliga engagemang.
Inom den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen har delaktighet redan länge varit en etablerad del av utbytesperioderna och projekten. Under den förra programperioden var i genomsnitt 11,5 procent av de europeiska projektdeltagarna personer som av olika orsaker kan ha svårare att delta än andra.
Social delaktighet behandlades också i en tredjedel av idrottsprojekten inom Erasmus+. Deltagandet i idrottsverksamhet har även visat sig stärka den sociala samhörigheten.
– Den internationella verksamheten har konstaterats utveckla sådana färdigheter som hjälper en att fungera som en jämlik medlem i samhället och att delta i en positiv förändring. Därför ska alla ha jämlika möjligheter att delta i dessa program och att skaffa sig sådana kunskaper och nätverk som bär en både i hemlandet och globalt, konstaterar Mika Saarinen.
Den nya programperioden för Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren lanseras i Finland 13.10.2021
Ytterligare information:
13.10:
- Programmen Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren: enhetschef Irmeli Karhio, irmeli.karhio [at] oph.fi, tfn 029 533 8562
Från och med 14.10:
- Programmet Erasmus+: Direktören för det nationella programkontoret för Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren i Finland, mika.saarinen [at] oph.fi, tfn +029 533 8543
- Programmet Europeiska solidaritetskåren: Irmeli Karhio, irmeli.karhio [at] oph.fi, tfn 029 533 8562
- Programmet Erasmus+ 2021-2027
- Europeiska solidaritetskåren
- Lansering av programmen Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren
- Utbildningsstyrelsens pressmeddelande: Budgeten för programmet Erasmus+ nästan fördubblas under den nya programperioden – allt fler får möjlighet att delta i utbildning, utbyten eller praktik utomlands
- Presentation av Erasmus+-projekt: Välkommen att bekanta dig med det projektarbete som finansieras av Erasmus+-programmet!
- Europeiska kommissionens pressmeddelande: Erasmus – en vändpunkt i livet för fem miljoner studenter i EU
- Forskningsprojektet RAY: Research-based analysis of European youth programmes
- European Commission: Implementation guidelines - Erasmus+ and European Solidarity Corps Inclusion and Diversity Strategy
- Europeiska kommissionen: 20 principer i den europeiska pelaren för sociala rättigheter (på finska)