Nyheter

Den årliga rapporten om småbarnspedagogik förnyas – uppgifterna samlas in från Varda

Utbildning och examina Småbarnspedagogik Lärare och pedagogisk personal
Insamlingen av data för den årliga rapporten om småbarnspedagogik förändas och kommer i fortsättningen att genomföras utifrån de uppgifter som har sparats i informationsresursen inom småbarnspedagogiken (Varda), som upprätthålls av Utbildningsstyrelsen. Institutet för hälsa och välfärd (THL) har tidigare genom en separat datainsamling samlat in och sammanställt statistik om småbarnspedagogiken på uppdrag av undervisnings- och kulturministeriet.
Rakentelua esiopetuksessa

Årsrapporten som grundar sig på uppgifterna i Varda sammanställs för första gången utifrån uppgifterna för verksamhetsåret 2021 (enligt situationen 31.12.2021) och den publiceras i utbildningsförvaltningens statistiktjänst Vipunen under 2022. Utbildningsstyrelsen informerar aktörerna inom småbarnspedagogik när rapporterna finns tillgängliga.

I det första skedet kommer rapporten att innehålla uppgifter om kommunala och privata aktörer inom småbarnspedagogik, verksamhetsställen, barn som deltar i småbarnspedagogiken samt klientavgifter inom småbarnspedagogiken. Årsrapporten kompletteras senare med uppgifter om personalen inom småbarnspedagogik.

Centralt i rapporten är uppgifternas täckning och kvalitet

Tack vare Varda är de införda uppgifterna jämförbara med varandra och alla uppgifter som behövs för att på nationell nivå planera och styra småbarnspedagogiken finns samlade på ett ställe. Det minskar myndigheternas behov av att upprätthålla överlappande register, samtidigt som det minskar det manuella arbetet för aktörerna inom småbarnspedagogik, då uppgifterna inte behöver skickas till flera olika myndigheter.

De uppgifter som har sparats i Varda om aktörerna och verksamhetsställena inom småbarnspedagogik, barnen som deltar i småbarnspedagogisk verksamhet, avgifterna för småbarnspedagogik och personalen inom småbarnspedagogik, kan lämnas ut för myndighetsverksamhet och för vetenskaplig forskning.

Redan för närvarande lämnas uppgifter kontinuerligt ut från Varda till Folkpensionsanstalten. Folkpensionsanstalten använder uppgifterna som fås från Varda för handläggningen av ansökningar om stöd för privat vård av barn och för att granska stödet. Därtill kommer man under år 2022 att kontinuerligt börja lämna ut uppgifter från Varda till Statistikcentralen. Via länken i slutet av nyheten kan du läsa mer om uppgifterna som regelbundet lämnas ut från Varda.

Från ibruktagandet av Varda till att utnyttja informationen som sparats där

Informationsresursen inom småbarnspedagogiken har tagits i bruk stegvis under tiden 1.1.2019–1.9.2020. Med beaktande av tidsplanen för ibruktagandet av Varda och övergångsperioderna för införandet av uppgifter finns de uppgifter som lagen om småbarnspedagogik (540/2018) kräver införda i stor omfattning sedan början av år 2021.

Aktörerna inom småbarnspedagogik, som har skyldighet att föra in uppgifter i informationsresursen, har aktivt sparat de uppgifter som krävs i Varda. I oktober 2021 fanns det i Varda uppgifter om totalt 1 739 aktörer inom småbarnspedagogik, av vilka 292 är kommuner och 1 447 privata aktörer inom småbarnspedagogik.

Det är bra om aktörerna inom småbarnspedagogik reserverar tillräckligt med tid för att kontrollera uppgifternas kvalitet vid årsskiftet, så att de sparade uppgifterna kan användas i rapporteringen, berättar specialsakkunniga Elisa Alanen.

Utbildningsstyrelsen erbjuder verktyg, handledning och stöd för att kontrollera uppgifterna

I arbetet med att kontrollera uppgifternas kvalitet har Utbildningsstyrelsens uppgift varit att ge kommunerna, samkommunerna och de privata serviceproducenterna tillräckliga verktyg som stöd för arbetet. Det genomgripande temat för arbetet med Varda har under hela årets gång varit att utveckla och säkerställa kvaliteten på uppgifterna för att de ska svara mot de behov som finns för användningen av uppgifterna.

Man har strävat efter att förbättra uppgifternas kvalitet i Varda till exempel med hjälp av anvisningar, webbinarier och påminnelser som riktat sig till Vardas användare. Arbetet med att kontrollera uppgifterna har också underlättats i Varda genom att användarna fått tillgång till rapporter över bristfälliga uppgifter som sparats i informationsresursen. Därtill har man utvecklat vyn för att granska uppgifter i Vardas användargränssnitt. Samarbetet med systemleverantörerna har också varit en central del av arbetet för att utveckla uppgifternas kvalitet, konstaterar Elisa Alanen.

Det är anordnaren av småbarnspedagogik som har ansvar för att kontrollera och korrigera uppgifter som förts in i Varda om aktören, verksamhetsställena och barnen. Läs mer om förberedelserna inför årsrapportens datainsamling via länken i slutet av nyheten.

Utbildningsstyrelsen följer upp situationen med införandet av uppgifterna och uppgifternas kvalitet i Varda. Om aktören inom småbarnspedagogik som har skyldighet att föra in uppgifter trots uppmaningar inte verkar vidta de åtgärder som behövs för att ändra situationen, kan Utbildningsstyrelsen vid behov göra en anmälan till tillsynsmyndigheten om att uppgifterna saknas eller är bristfälliga. Tillsynen verkställs ändå i första hand genom att ge aktören inom småbarnspedagogik handledning och råd för införingen av uppgifter. I problemsituationer kan aktören inom småbarnspedagogik vara i kontakt med Vardas kundtjänst på adressen varda [at] opintopolku.fi (varda[at]opintopolku[dot]fi). I e-postmeddelandet kan man också be kundtjänsten ta kontakt per telefon.